Het Belang van Limburg

“Dit is de horeca koeioneren”

- Geert Houben

Horeca-uitbaters sprongen geen gat in de lucht toen ze hoorden dat ze enkel hun terrassen op 8 mei mogen heropenen. “Er is nog zoveel onduidelij­kheid. De donkere wolken blijven. Er schijnt nu hooguit een straaltje zon doorheen”, zegt Ludo Geurden van Horeca Vlaanderen.

Niet 1 mei zoals gehoopt, 8 mei wordt de dag van de bevrijding voor de horeca. Of toch een beetje. Dan mogen enkel de terrassen weer open. De steunmaatr­egelen blijven, belooft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), maar binnen zijn eters en drinkers nog niet toegelaten. Dat zou pas ten vroegste op 1 juni het geval zijn, als de bezetting op de afdelingen intensieve zorgen onder de 500 patiënten daalt.

Onmogelijk

“Heeft dit wel zin?” vraagt Dirk Hendrickx zich af. De zaakvoerde­r van De Goei Goesting, L’Aperi Vino en Buon’Eatalia in Hasselt weet nog niet of hij zijn terrassen zal heropenen. “Ze hadden beter gezegd: laat het zijn en open op 1 juni. Dit is ons koeioneren. In mijn drie zaken kan ik in totaal amper zo’n 80 klanten op het terras laten plaatsneme­n, en dat terwijl wij al geruime tijd nagenoeg volgeboekt zijn voor de weekends vanaf 1 mei, dus ook voor binnen. Tegen wie moet ik nu zeggen dat ze welkom zijn en tegen wie niet? Ik wil niemand voor het hoofd stoten. Dat de steunmaatr­egelen blijven gelden? Dat zou er nog aan ontbreken. Ik weet echt nog niet of we zullen openen.”

Jan Menten van restaurant De Mijlpaal in Tongeren, goed voor een Michelinst­er, weet het wel al zeker: hij ziet geen mogelijkhe­id om op 8 mei de deuren te openen. “Ons terras openen en binnen alles gesloten te houden, dat kan voor ons niet. Wij kunnen nergens heen met onze klanten wanneer het plots begint te regenen terwijl we een degustatie­menu van zes gangen organisere­n. Dit is een teleurstel­ling voor mij en het personeel. Misschien dat we een themamidda­g of -avond kunnen organisere­n wanneer we echt heel zeker zijn van goed weer. Hoe dan ook, lang mag het allemaal niet meer duren. Het potje raakt stilaan op.”

“Welke spelregels?”

Dimitri Beckers runt tal van zaken, waaronder Century, Hassotel, het CORdAAT en Bar Bouffe. Ook deze horecabaas zit nog met veel vragen over de terrasopen­ing. “Welke spelregels gelden er? Op hoeveel meter moeten we de terrastafe­ls van elkaar plaatsen? Wat is haalbaar? Bovendien zijn we ook nog eens heel afhankelij­k van het weer. We zullen sowieso onze kaart moeten aanpassen. Als we grote voorraden inslaan en dan regenweer krijgen, blijven wij ermee zitten. Wij zullen wel heropenen, maar hoe en wat? Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Serge Byloos prijkte gisteren nog in een krantenadv­ertentie waarin hij opriep om de horeca te steunen. Hij lijkt wat meer tevreden over de beslissing van het Overlegcom­ité. “Met de Drugstore, De Tafelaer en De Koestal beschikken wij over

Veranda

zaken met grote terrassen. Voor ons is dit een goede zaak, op voorwaarde dat we vanaf juni ook onze klanten binnen kunnen bedienen. Ik ben blij dat er weer wat perspectie­f is, maar ik begrijp dat sommige collega’s vloeken. In elk geval heeft het personeel weer iets om naar uit te kijken. Beter zo dan nog langer werkloos te blijven wachten.”

“Wat is een terras? Als ik de deuren van mijn veranda openzet, geldt dat dan ook als een terras?” zucht Maxim Willems van Café Café en Très Belge in Hasselt. “Ach, ik wil eerst nog eens zien of we op 8 mei wel mogen heropenen. De overheid heeft al zoveel beloofd en weinig gegeven. Ik geloof er niet in.”

“Dit is spijtig en droevig nieuws, we hadden echt op meer gehoopt”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “De steunmaatr­egelen blijven, maar dat wil ik wel eerst op papier of in een Ministerie­el Besluit zien. De volgende dagen zullen wij zien wat er allemaal praktisch mogelijk is en welke de details zijn. Veel zal ook afhangen van de vaccinatie­s de komende weken. Is het echt niet mogelijk om daar enkele versnellin­gen hoger te schakelen?”

“Wij kunnen nergens heen met onze klanten wanneer het plots begint te regenen terwijl we een degustatie­menu van zes gangen

organisere­n”

Jan Menten

Restaurant De Mijlpaal

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Wij zijn voor de weekends volgeboekt vanaf 1 mei, ook binnen. Tegen wie moet ik nu zeggen dat ze welkom zijn en tegen wie niet?” zegt Dirk Hendrickx van De Goei Goesting.
FOTO SVEN DILLEN “Wij zijn voor de weekends volgeboekt vanaf 1 mei, ook binnen. Tegen wie moet ik nu zeggen dat ze welkom zijn en tegen wie niet?” zegt Dirk Hendrickx van De Goei Goesting.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Als ik de deuren van mijn veranda openzet, geldt dat dan ook als een terras?” zucht Maxim Willems van Très Belge.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Als ik de deuren van mijn veranda openzet, geldt dat dan ook als een terras?” zucht Maxim Willems van Très Belge.
 ?? FOTO BOUMEDIENE
BELBACHIR ?? “We hadden echt op meer gehoopt”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR “We hadden echt op meer gehoopt”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium