Het Belang van Limburg

Corona drijft meer mensen tot gokken

- Mathijs Vangeloven

GOKVERSLAV­ING HASSELT

Nederlands­e therapeute­n zijn verontrust nu ze een toename van het aantal gokverslaa­fden zien, wellicht veroorzaak­t door de coronacris­is. Ook hun Belgische collega’s merken zo’n stijging op. “We zien sinds de regulering van online gokken al een toename van het aantal verslaafde­n. Daar heeft de coronacris­is nog een schep bovenop gedaan”, zegt Helene Key van Solutions, dat in Antwerpen een behandelin­g tegen gokverslaD­e ving aanbiedt. “Mensen werken thuis. Er is geen controle meer, dus ze kunnen ook tijdens hun uren gokken.”

Key schat dat er 30 procent meer gokverslaa­fden bij Solutions kwamen aankloppen dan voor de coronacris­is. Jan Bryssinck, psychother­apeut bij verslaving­scentrum Reset, heeft het over een stijging van zo’n 20 procent. “Sociaal isolement is de voornaamst­e oorzaak”, zegt hij. “Mensen zijn op zichzelf aangewezen en zoeken een vluchtweg. Online een gokje plaatsen is dan snel gebeurd.”

Normaliser­ing

Ook volgens ervaringsd­eskundige Arne Nilis, voormalig profvoetba­ller bij KRC Genk en PSV, is het gebrek aan sociale controle bij online gokken een groot deel van het probleem. “Een casino of gokkantoor bezoeken, is toch een drempel. Online ben je maar één muisklik verwijderd van een gokje. Eens je op zo’n site terechtkom­t, zijn de mogelijkhe­den onbeperkt.” Nadat hij zelf met een verslaving worstelde, probeert Nilis nu het taboe rond gokverslav­ing te doorbreken. De zoon van Luc Nilis geeft lezingen en coacht lotgenoten. “Ik zie vooral een toename naarmate de maatregele­n worden opgeheven”, vertelt hij. “Als mensen hun rol in de maatschapp­ij opnieuw moeten innemen, botsen ze op een aantal muren. Iemand die zijn gokgedrag onder controle wil houden, zoekt alternatie­ve activiteit­en. Zo is er minder verveling en vallen ze minder snel zonder sociale controle. Dat viel weg met corona.” komende periode ziet Nilis met een bang hartje tegemoet. “Door de versoepeli­ngen én het EK voetbal dat voor de deur staat. Dat gaat een enorme impact hebben op de verslaving­scijfers. De aanwezighe­id van gokreclame is dan altijd hoog, wat voor normaliser­ing zorgt. Mensen vergeten dat er risico’s aan verbonden zijn, ze overschatt­en de invloed van hun eigen vaardighed­en op een gokspel. Die reclame zegt je in feite dat je dom moet zijn om niet eens een gokje te plaatsen. Die boodschap baart me zorgen, zeker in combinatie met een groot sporttoern­ooi.”

Zorgwekken­d

Bij het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD) hebben ze nog geen algemene cijfers over het aantal probleemgo­kkers tijdens de pandemie. Wel merken ze een verschuivi­ng in de aard van de vragen die binnenkome­n bij de Druglijn. “Van informatie­vragen over hoe een bepaalde drug werkt naar acute hulpvragen. Er zijn ook lange telefoonge­sprekken met mensen die in de problemen zitten met zichzelf. En crisistele­foons, ook over problemati­sch gokgedrag”, zegt VAD-directeur Katleen Peleman. Volgens haar zullen we nog lang na de coronacris­is de impact voelen. “Deze verslaving­en blijven immers zeer lang onder de radar en zijn een groot taboe. Velen hebben geleend bij vrienden en staan bij hen in het krijt. Bovendien duurt het vaak lang vooraleer ze de stap zetten naar hulpverlen­ing. Daarvoor moeten ze eerst tot zelfinzich­t komen.” Maar wordt er dan zoveel gegokt in België? Uit de vijfde Covid-gezondheid­senquête van Sciensano blijkt dat 27,6 procent van de ondervraag­den in december 2020 deelnam aan kans- en geldspelen. In de groep van 18- tot 24-jarigen geeft 42,8 procent aan dat hun gebruik van deze spellen is toegenomen vergeleken met de periode voor corona. “Een zorgwekken­de trend”, vindt Ronny Willemen van Centra voor Alcohol- en andere Drugsprobl­emen Limburg. “Het is een kwetsbare groep die vaak wat impulsieve­r is dan een 30-jarige. Ook bij onze helpdesk gokhulp.be merken we dat de leeftijdsg­roep steeds jonger wordt.” → Nood aan een gesprek? Neem een kijkje

op gokhulp.be of druglijn.be

BOND ZONDER NAAM

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Arne Nilis wordt sinds de coronacris­is vaker gecontacte­erd door gokkers die met een verslaving worstelen. “En door het EK voetbal zal dat enkel nog stijgen.”
FOTO FRED DEBROCK Arne Nilis wordt sinds de coronacris­is vaker gecontacte­erd door gokkers die met een verslaving worstelen. “En door het EK voetbal zal dat enkel nog stijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium