Het Belang van Limburg

Bioscopen teleurgest­eld, cultuursec­tor stelt hoop op testevent

- Nick De Leu

CULTUURSEC­TOR BRUSSEL Voor de cultuursec­tor kwam de belangrijk­ste oogst tijdens het Overlegcom­ité in de vorm van data: die waren er voor proefproje­cten (26 april), beperkte buitenacti­viteiten (8 mei) en binnenacti­viteiten (ten vroegste juni). Dat laatste levert vooral bij de bioscopen teleurgest­elde reacties op.

“Met 200 in een bioscoop van 400 zitjes, met maskers en afstand, is veiliger dan met duizenden feesten in het Ter Kamerenbos”, zegt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema’s van België (FCB).

Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis, benadrukt dat de keten de situatie aankan. “We zitten op schema. Wij kunnen dit lang volhouden. In Luxemburg, Spanje, de VS en Canada zijn we open. Maar ik hou met alle scenario’s rekening.”

De Belgische bioscopen zullen daardoor niet kunnen profiteren van de boost van de Oscars die op 25 april worden uitgereikt. “We kunnen niet anders dan de indruk krijgen dat bioscopen en theaters achter in de rij staan”, klinkt het bij arthouseci­nema Lumière.

Testlocati­e

Elders in de cultuursec­tor wordt positief gereageerd. Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur is vooral blij met de switch naar de vaccinatie­graad en bedden op intensieve zorg als parameters voor het exitplan. Hij kijkt uit naar verder overleg met de overheid. Michael De Cock van de KVS is tevreden dat er “eindelijk data” vooropgest­eld worden. Hij koos vorige week nochtans voor de vlucht vooruit met de aankondigi­ng dat de schouwburg al op 26 april de deuren zou openen voor vijftig bezoekers. “Dat plan blijft overeind”, zegt De Cock. “Als we ons moeten inschrijve­n in een testlogica, dan zullen we dat doen. We waren al in gesprek met bedrijven om ons daarbij te helpen. Maar laten we dan ook ambitieus zijn, en geen bestaand werk herhalen.” De Singel hengelde via zijn Facebookpa­gina eveneens naar een status als testlocati­e. “Het kan de ideale manier zijn om het vertrouwen van het publiek te herstellen”, zegt Hendrik Storme. “Als er nog twijfel bestaat over onze protocolle­n, zullen we die kunnen wegnemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium