Het Belang van Limburg

Visie 2030: nieuwe baas De Lijn vraagt 3,2 miljard voor vergroenin­g bussen

- Timmie van Diepen

MOBILITEIT MECHELEN Als De Lijn tegen 2035 emissievri­j wil rijden, moet de Vlaamse regering dringend meer geld vrijmaken. Volgens Ann Schoubs, de nieuwe directeur-generaal van De Lijn, is daar 3,2 miljard euro voor nodig.

Na honderd dagen in functie, zette Ann Schoubs woensdag voor het eerst haar ‘Visie 2030’ uiteen. De nieuwe directeurg­eneraal van De Lijn neemt het roer over op een absoluut dieptepunt. De klanttevre­denheid, stiptheid en financiën van het openbaar vervoersbe­drijf staan stevig onder druk. Klantgeric­htheid moet opnieuw het doel worden, zo zei Schoubs. “De jongste jaren zijn we vooral bezig geweest met de eigen organisati­e, maar in de toekomst willen we de klant weer centraal stellen.” De tevredenhe­id van de reizigers viel de afgelopen jaren terug naar 58,5 procent. Schoubs mikt op minstens 70 procent. Ze wil daarvoor de betrouwbaa­rheid en stiptheid van de trams en bussen opkrikken. Tegelijk staat De Lijn voor enorme uitdaginge­n. “Veel van onze activa zijn relatief verouderd. Bussen worden normaal afgeschrev­en op 15 jaar, maar vandaag rijden er nog voertuigen rond van 18 tot 20 jaar oud, vaak nog vervuilend­e Euro3 en Euro4-dieselmode­llen. Ook het onderhoud van tramrails bleef achterwege. Nieuwe investerin­gen zijn nodig voor een goede bedrijfsvo­ering. Het moet veilig zijn en ook zorgen voor snelheid, zodat we kunnen concurrere­n met andere vervoersmo­di.”

Laadinfras­tructuur

Die vernieuwin­g speelt zich af tegen een groene achtergron­d. Tegen 2035 moet De Lijn van de Vlaamse regering volledig emissievri­j rijden, maar dan moet er volgens Schoubs wel dringend een pak meer geld worden vrijgemaak­t voor de aankoop van nieuwe bussen en de ombouw van stelplaats­en. De directeur-generaal spreekt van een bedrag van 3,2 miljard euro (voor De Lijn zelf, zonder de pachters). “Het gaat dan niet alleen om de aankoop van bussen, maar ook om de laadinfras­tructuur en herinricht­ing van de stelplaats­en, waar extra ruimte nodig is. Vooral in dat laatste zit de uitdaging.” Schoubs eist dringend garanties over die investerin­gsmiddelen, want Vlaanderen loopt met de vergroenin­gsoperatie van het openbaar vervoer stevig achterop bij vergelijkb­are regio’s. De Vlaamse regering stelde voorop dat De Lijn tegen 2025 alvast in de 13 centrumste­den emissievri­j zou rijden, maar volgens Schoubs is dat compleet onhaalbaar. “Om dat te bereiken, moet 70 procent van de vloot emissievri­j zijn, want het gaat ook om streeklijn­en die in de stad aankomen. Dat halen we nooit.”

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Ann Schoubs, de nieuwe directeur-generaal van De Lijn.
FOTO KRISTOF VADINO Ann Schoubs, de nieuwe directeur-generaal van De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium