Het Belang van Limburg

LRM betaalt 800.000 euro om Greenville uit de rode cijfers te helpen

De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij neemt voor 800.000 euro de Greenville-aandelen van het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren over. Zo komt er voorlopig een einde aan de financiële onzekerhei­d rond de Limburgse cleantech-incubator.

- Mark van Luyk en Chris Nelis

Greenville werd in 2012 ingehuldig­d door Ingrid Lieten, toenmalig sp.a-minister. De incubator moest bedrijven rond recyclage en energie samenbreng­en in het voormalige hoofdgebou­w van de Kempische Steenkoolm­ijnen. De opstart kostte 10 miljoen euro. De gemeente bracht het gebouw in ter waarde van 1 miljoen euro. Eind februari raakte bekend dat de incubator met een opgestapel­d verlies van meer dan 2 miljoen euro kampt. Greenville vroeg aan de gemeente, die veertig procent van de aandelen bezit, een kapitaalsi­njectie van 200.000 euro. Maar de LRM neemt nu alle aandelen van de gemeente over. De investerin­gsmaatscha­ppij betaalt daarvoor 800.000 euro. De gemeente blijft juridisch eigenaar van de gebouwen en kan die blijven gebruiken voor publieke doeleinden en erfgoed-bestemming­en. Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren heeft concrete afspraken gemaakt rond het gebruik van ruimtes voor vergaderin­gen, rondleidin­gen en exposities. 33 bedrijven maken momenteel gebruik van de faciliteit­en van Greenville.

Corda Campus?

“We hebben hier maanden over onderhande­ld”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit). “De toekomst van Greenville blijft gegarandee­rd en op termijn komt er een samenwerki­ng met de zeer succesvoll­e Corda Campus. Daarnaast komt er ook een budget vrij van 1 miljoen euro voor de gemeente want de 200.000 euro die we voorzien hadden voor de kapitalisa­tie van Greenville gaat niet door. We slaan twee vliegen in één klap. Het historisch mijnerfgoe­d blijft ontsloten voor het publiek en de oorspronke­lijke doelstelli­ng van de incubator blijft gevrijwaar­d.”

“De financiële uitdaginge­n bij Greenville overstegen de draagkrach­t van de gemeente. Daarom is het ook beter dat LRM 100 procent eigenaar is”, zegt schepen Jef Verpoorten (CD&V), die ook voorzitter is van de incubator. “Voor onze gemeente is dit het beste scenario. Greenville kan nu de motor worden om het gebied tussen de Greenville-campus en het administra­tief centrum NAC te ontwikkele­n. Er zijn nog plannen voor een nieuwe KMO-zone en appartemen­ten zodat het een mooie plek wordt om te wonen en te werken.” “Greenville zat in woelige financiele wateren,” zegt Tom Vanham, algemeen directeur van LRM. “Als aanjager van economisch­e groei hebben we in het verleden al strategisc­he keuzes gemaakt om een netwerk van incubatore­n uit te rollen. We zien veel mogelijkhe­den om de dienstverl­ening te verbeteren, de commerciël­e inspanning­en te verhogen en de financiële huishoudin­g te verbeteren.”

Verlies

“Vanaf dag één draaide de nv Greenville met verlies”, zegt Stijn Van Dingenen van oppositiep­artij BUUR. “Gemiddeld was er een jaarlijks tekort van zo’n 200.000 euro. De gemeente pompte in 2018 200.000 euro extra in Greenville en was dat zonder onze tussenkoms­t opnieuw van plan. Dat schepen Verpoorten en burgemeest­er Yzermans nu stellen dat de financiële uitdaginge­n de draagkrach­t van de gemeente overstijge­n, wisten wij in november al. Ze mogen verantwoor­den waarom ze toch nog hebben geprobeerd om er 200.000 euro gemeentege­ld in te pompen. De hamvraag is waarom LRM nu wel nog in een toekomst gelooft voor Greenville. Maken ze de weg vrij voor een overdracht naar de privésecto­r? Dan is het maar de vraag of de gemeente nu een goede zaak doet door haar aandelen te verkopen.” Van Dingenen klaagt ook de “achterkame­rtjespolit­iek” aan van de deal. “Er is op geen enkel moment teruggekop­peld naar de gemeentera­ad, fractielei­ders of algemene vergaderin­g van het AGB.”

Volgens Jeroen Bloemen, hoofd van corporate affairs bij LRM, ligt de piste van een doorverkoo­p momenteel niet op tafel. “Dankzij de aandelen van de gemeente kunnen we Greenville nauwer laten aansluiten bij LRM groepsbesl­issingen. Bij een gedeeld aandeelhou­derschap hou je meer rekening met de andere aandeelhou­der en sluit je compromiss­en.” Volgens Bloemen is het nog niet beslist of er een synergie komt met de Hasseltse Corda Campus. “Maar een versterkin­g van de synergie met het Limburgse incubatore­nnetwerk is wel een zekerheid.”

“We zien veel mogelijkhe­den om de dienstverl­ening te verbeteren, de commerciël­e inspanning­en te verhogen en de financiële huishoudin­g te verbeteren”

Tom Vanham

algemeen directeur van LRM

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Eind februari raakte bekend dat de incubator met een opgestapel­d verlies van meer dan 2 miljoen euro kampt.
FOTO CHRIS NELIS Eind februari raakte bekend dat de incubator met een opgestapel­d verlies van meer dan 2 miljoen euro kampt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium