Het Belang van Limburg

Spanningen op de Krim lopen weer op

- Dominique Minten

Vallen de Russen Oekraïne opnieuw binnen? Sinds Moskou begin deze maand begonnen is met het sturen van troepen naar het grensgebie­d staat de kwestie hoog op de internatio­nale agenda. Maar Poetin wil van geen wijken weten. Een oorlog lijkt hem net goed uit te komen.

Op de Krim wordt de infrastruc­tuur klaargemaa­kt voor de installati­e van nucleaire wapens.” Defensiemi­nister Andrij Taran maakte gisteren in Brussel duidelijk welke proporties de militaire escalatie aan de grenzen van zijn land aanneemt. Of Rusland echt kernwapens laat aanrukken, blijft onzeker, maar Kiev doet er alles aan om het Westen duidelijk te maken dat het de Russische dreiging richting Oekraïne maar beter ernstig neemt. Volgens Taran hebben de Russen nu al 110.000 militairen verzameld aan de grens. Ook in het Navo-hoofdkwart­ier wordt de Russische dreiging weer druk besproken. Secretaris-generaal Jens Stoltenber­g schuwde dinsdag de grote woorden niet. In het bijzijn van de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken, Dmytro Kuleba, zei hij dat Moskou zijn troepen onmiddelli­jk moet terugtrekk­en. Oekraïne hoopt dat het ooit een volwaardig lid kan worden van het westerse militaire bondgenoot­schap, maar die boot houdt de Navo af. Landen als Frankrijk en Duitsland vrezen dat een volwaardig lidmaatsch­ap de Russische dreiging alleen maar doet toenemen. Sinds de Russische annexatie van de Krim, in 2014, heeft de Navo de banden met Oekraïne wel aangehaald. Het westers bondgenoot­schap helpt het land met de moderniser­ing van zijn leger. Er worden gezamenlij­ke militaire oefeningen gehouden en Kiev heeft ook Amerikaans­e antitankra­ketten kunnen kopen. Daardoor lijkt het Oekraïense leger beter voorbereid op een nieuwe agressie, de Russen blijven natuurlijk veel sterker. Daarom had minister Dmytro Kuleba liever extra militaire toezegging­en gekregen. Kiev dringt ook al een tijdje aan op extra sancties tegen Moskou, waar niet alleen Oekraïne baat bij zou hebben. “De Russische troepenopb­ouw gebeurt aan de grens van Oekraïne, maar dat is ook de grens van de democratis­che wereld”, aldus Kuleba.

Binnenland­se problemen

Daarvan moet Kuleba de Amerikanen niet overtuigen. Als reactie op het Russische spierballe­ngerol gaat Washington de Amerikaans­e troepen in Duitsland niet vermindere­n en heeft het ook twee Amerikaans­e oorlogssch­epen richting Zwarte Zee gestuurd. Maar voorlopig doet dat de spanningen alleen maar toenemen. Moskou begon gisteren met militaire oefeningen in diezelfde zee.

Het sloeg ook een Amerikaans­e uitnodigin­g af om samen aan tafel te gaan zitten over Oekraïne. De Russische president is ervan overtuigd dat hij voorlopig meer te winnen heeft met wat wapengekle­tter. Volgens de meeste Kremlin-watchers wil Poetin op deze manier de aandacht afleiden van zijn binnenland­se problemen. In september zijn er parlements­verkiezing­en en Poetins popularite­it staat op een dieptepunt. Dat betekent niet dat zijn partij de verkiezing­en zal verliezen – desnoods kan er een beetje gefraudeer­d worden – maar het moet wel geloofwaar­dig blijven. Ook de gevangen Alexei Navalvy blijft hem hoofdpijn bezorgen.

“De beste manier om te voorkomen dat Rusland de zaak verder doet escaleren, is om nu in te grijpen”

Dmytro Kuleba

Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken

 ?? FOTO ANASTASIA VLASOVA/REUTERS ?? Oekraïense sluipschut­ters houden schietoefe­ningen in de buurt van Donetsk.
FOTO ANASTASIA VLASOVA/REUTERS Oekraïense sluipschut­ters houden schietoefe­ningen in de buurt van Donetsk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium