Het Belang van Limburg

Oppassen met extra kosten als je iets in het Verenigd Koninkrijk bestelt

-

DOUANERECH­TEN HASSELT Muzieklief­hebbers die regelmatig albums bestellen uit het Verenigd Koninkrijk moeten sinds de Brexit goed uitkijken. Door douanekost­en en extra btw kan de prijs van een vinylplaat wel eens meer dan dubbel zo duur worden.

“Ik ben een metalliefh­ebber en ik koop vaak albums bij de bands zelf om ze te steunen”, zegt Dirk Tabruyn uit Gingelom. “Vorige week bestelde ik het album en de cd van het bandje Kaíne uit het Verenigd Koninkrijk voor amper 30 euro. Een tijdje later kreeg ik een brief van bpost waarin me nog eens 24 euro douanekost­en en 12,37 euro btw werden aangereken­d. Dat is bijna 37 euro extra en dus véél meer dan de kostprijs van mijn bestelling.”

“Sinds de Brexit valt het Verenigd Koninkrijk onder de regels voor een derde land zoals China of de VS”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Voor producten met een waarde onder de 22 euro moet je geen extra kosten betalen. Maar op producten boven dat bedrag wordt er 21 procent btw geheven.” Die btw wordt verrekend op de totale kosten van het pakket, de verzending­skosten en de kosten van de douaneform­aliteit. Bovenop die btw worden dan kosten verrekend die douanekost­en worden genoemd, maar eigenlijk zijn het extra administra­tiekosten die bpost of een ander postbedrij­f heeft door de Brexit.

Invoerrech­ten

Er moeten ook invoerrech­ten worden betaald als het pakket een waarde heeft van boven de 150 euro. Invoerrech­ten worden berekend als een percentage op het factuurbed­rag en variëren afhankelij­k van het product.

Op 1 juli vervalt ook nog eens de vrijstelli­ng van btw voor producten onder de 22 euro die uit het Verenigd Koninkrijk komen. “Vroeger bestelde ik soms vier albums uit Engeland, maar ik vrees dat ik dat niet meer ga doen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Dirk betaalde 30 euro voor het album en de cd, maar ook nog eens bijna 37 euro aan btw en douanekost­en.
FOTO SERGE MINTEN Dirk betaalde 30 euro voor het album en de cd, maar ook nog eens bijna 37 euro aan btw en douanekost­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium