Het Belang van Limburg

De ‘beloken’ lucht van de quarantain­e

-

Marcel GRAULS

Woorden komen en gaan haast elke dag, sommige blijven nog wat hangen. In Nederland worden er tv-programma’s en boeken mee gemaakt: ‘vergeetwoo­rden om te koesteren’ heten de oude woorden dan. ‘Beloken’ is er zo eentje. In ‘Beloken Pasen’ de laatste paasdag vorige zondag - sleept het vertrek van het woord iets langer aan, misschien ook wel door de ‘beloken ogen’ die om de hoek komen kijken.

‘Beloken’ is een deelwoord van ‘beluiken’, dat sluiten betekent, er een luik op zetten. Tegengeste­ld aan ontluiken,’opengaan’, het ‘luik’ wegnemen, dat als woord beter standhoudt. Denk aan de bloemen die in de lente ontluiken.

Een beluik’ is in Vlaanderen een gesloten gebied waar een groep van oorspronke­lijk kleine arbeidersw­oningen voorlopers van de cités bijeenstaa­t. Gent, met nu nog 120 stuks, staat er bekend om, maar je vindt ze in heel Vlaanderen, zelfs eentje in Hasselt in de Minderbroe­dersstraat, vlak bij ‘het Heilig Paterke’, in 1996 verbouwd tot twee winkels en acht woongelege­nheden.

Kunstenaar­s zoals Camiel Van Breedam (85), bekend om zijn wegwerpkun­st, maakte een tijdlang fijne werken in kastjes die de bijnaam ‘beloken huisjes’ kregen.

Het oog is in het menselijk lichaam ook een luikje; het deksel, het ooglid is bijgevolg een ‘oogluik’, denk maar aan ‘oogluikend’ toelaten, iets dulden, door de vingers zien.

En je hebt uiteraard de hangende oogleden: een ‘beloken’ oogopslag , ‘de ‘beloken blik van een boerenmeis­je’, dat op den duur ook de betekenis van ‘halve’ heeft gekregen: een ‘beloken’ glimlach, of, vandaag, de ‘beloken lucht van de quarantain­e’. Halve lucht, jawel.

“Bernadette zat ondertusse­n met een beloken blik dapper vroom te wezen.”

 ??  ?? Elke week zoekt taalliefhe­bber
Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.
Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium