Het Belang van Limburg

Tot 30 maanden geëist voor home invasion in Tongeren

- Shauni Deferm

Drie mannen uit Tongeren riskeren tot dertig maanden cel en een geldboete tot 1.600 euro omdat ze op 19 en 20 januari binnenviel­en in een woning op de Bilzerstee­nweg. De mannen sloegen de inboedel kort en klein en mishandeld­en de eigenaar van het huis.

De drie mannen, onder wie een vader en zijn zoon, moesten zich woensdag voor de Tongerse rechtbank verantwoor­den voor slagen tijdens een home invasion. De mannen drongen op 19 januari van dit jaar voor de eerste keer de woning op de Bilzerstee­nweg binnen om de eigenaar een lesje te leren. De reden zou een schuld geweest zijn van een luttele honderd euro. Met een baseballkn­uppel sloegen ze de inboedel aan diggelen, nadat de Tongenaar de mannen per sms zou uitgedaagd hebben om hun geld te komen ophalen. Zelf had hij enkele vrienden opgetromme­ld om zich te kunnen verdedigen. Toen een van die vrienden tussen wilde komen, kreeg de man slagen op zijn hoofd. Toen de politie arriveerde, konden de daders vluchten.

Hamer

De dag erna vielen de mannen weer binnen en gingen ze nog gewelddadi­ger te werk. Volgens de daders kregen ze bij het binnengaan van het huis eerst slagen met een buis die ze nadien konden afpakken van hun rivaal om hem ermee te slaan. “Toen de politie ter plaatse kwam, zat de eigenaar van de woning bebloed in de zetel met een van de beklaagden leunend over hem”, aldus de aanklager. “Het slachtoffe­r werd serieus toegetakel­d met een hamer.”

Buiten de schadeverg­oeding voor de kledijscha­de en persoonlij­ke ongeschikt­heid van de eigenaar wordt ook een aanstellin­g van een deskundige gevraagd om de medische kosten te begroten. Verder vraagt de man 5.000 euro morele schadeverg­oeding.

Zijn vriend die de dag eerder in de klappen deelde, vraagt 2.500 euro voor de medische kosten en 5.000 euro voor de morele schade.

Weerspanni­gheid

De procureur eist celstraffe­n van dertig maanden en geldboetes van 1.600 euro voor de vader en zijn zoon. De derde beklaagde riskeert een opsluiting van twintig maanden en een geldboete van 800 euro. Omdat de vader en zoon zich volgens de procureur zeer weerspanni­g gedroegen, worden er bijkomende straffen van drie en tien maanden gevraagd.

Voor de vader wordt door zijn raadsman een werkstraf gevraagd omdat de man naar eigen zeggen werd uitgedaagd. Volgens zijn advocaat raakte hij zelf ook gewond tijdens het gevecht.

Voor de zoon wordt tevens een werkstraf gevraagd. “Hij zit hier door zijn vader. Mijn cliënt is snel opgejaagd, dat wist zijn vader ook”, aldus de raadsman. Voor de derde beklaagde wordt ook een werkstraf gevraagd. “Hij is enkel meegegaan uit loyaliteit”, zo klonk het.

Vonnis volgt op 28 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium