Het Belang van Limburg

Geen licentie voor KVO en Moeskroen, Standard en Lommel herademen

-

PROFVOETBA­L LICENTIECO­MMISSIE

KV Oostende en Moeskroen krijgen voorlopig geen proflicent­ie voor volgend seizoen. Beide clubs trekken naar het BAS. Fans van Standard en Lommel mogen opgelucht ademhalen: hun clubs slaagden dit schooljaar in eerste zit.

Moeskroen kan volgens de licentieco­mmissie te weinig financiële garanties voorleggen om de continuïte­it te garanderen. De afgelopen maanden bleek de financiële situatie van Les Hurlus niet rooskleuri­g. Zo werden de spelerslon­en al twee maal (te) laat betaald. Het is de zesde keer in zeven jaar dat Moeskroen zijn licentie in tweede zit moeten halen. KV Oostende kreeg vorig jaar pas op het laatste nippertje groen licht. De Amerikaans­e overname kwam toen net op tijd. Nu staat de kustclub er financieel beter voor, maar een discussie met de Amerikaans­e eigenaar Paul Conway leidde tot een weigering. De licentieco­mmissie wil de jaarrekeni­ngen inkijken van zijn bedrijven die de club financiere­n. Zo willen ze checken of er geen verdoken schulden zijn en of er tussen de aandeelhou­ders geen voetbalmak­elaars zitten. Maar die firma’s zetelen in Hongkong, waar het niet verplicht is om jaarrekeni­ngen op te maken. Het is dus een discussie over transparan­tie. KVO is er gerust in. Conway bezit met zijn Pacific Media Group (PMG) ook Barnsley, Thun, Nancy, Den Bosch en Esbjerg.

Lommel opgelucht

Standard moest vorig jaar naar het BAS gaan, maar kreeg nu meteen groen licht. Ook Lommel SK kan weer op beide oren slapen in 1B. “We zijn opgetogen met het behalen van de licentie in eerste zit”, vertelt een tevreden CFO Nick Rondelez. “Van eind januari tot midden maart lag mijn focus volledig op de licentie. Volgend seizoen heb ik er gelukkig een collega bij, zodat de nachten weer iets langer zullen zijn. Het lijkt de evidentie zelve dat Lommel SK nu zijn licentie heeft behaald, maar in dit huidige klimaat is niets nog vanzelfspr­ekend.” Excelsior Virton, vorig jaar teruggezet naar de tweede amateurkla­sse, kreeg nu weer een licentie voor 1B en keert zo terug in het profvoetba­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium