Het Belang van Limburg

DORTMUND - MANCHESTER CITY 1-2 Weg is de vloek van kwartfinal­e

- Yanko Beeckman

Manchester City heeft zich voor het eerst in vijf seizoenen geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Kevin De Bruyne kwam woensdagav­ond niet tot scoren, maar dirigeerde City tegen Dortmund wel richting een 1-2-zege. Over twee weken wacht het PSG van Neymar en Kylian Mbappé.

“Hey Jude, don’t make it bad”, moet Pep Guardiola gisteren gedacht hebben. Liefst 55 minuten lang zag het er naar uit dat Jude Bellingham (17) – een naam om te onthouden – Manchester City uit de Champions League zou kegelen. De Engelsman van Borussia Dortmund is na Youri Tielemans pas de tweede speler die voor zijn achttiende verjaardag al tien Champions League-wedstrijde­n op de teller heeft staan. Tegen City was hij na een kwartier ook goed voor zijn eerste treffer op het kampioenen­bal: na een afgeblokt schot van Dahoud pikte Bellingham de bal op aan de rand van de zestien, om hem vervolgens knap in de rechterbov­enhoek te plaatsen. Dortmund stond op dat moment virtueel in de halve finale van de Champions League.

Vuurwerk

Tijd voor City om wakker te schieten. Een beetje zoals in de nacht van dinsdag op woensdag. Toen werden Kevin De Bruyne en co. om 2.45 uur, 4.30 én 5.30 uur opgeschrik­t door vuurwerk in de buurt van hun hotel. Vermoedeli­jk afgestoken door fans van Dortmund, die de nachtrust van de Citizens wilden verstoren. Knallen? Dat kan ik ook, dacht Kevin De Bruyne iets voorbij halfweg de eerste helft. De Rode Duivel zette Dortmund goed onder druk ter hoogte van de eigen zestien, veroverde de bal en vlamde vervolgens op de lat. Het was pas de eerste échte kans voor City. Daarna kregen de bezoekers nog wel enkele mogelijkhe­den, maar scoren lukte niet. Pep

Guardiola en zijn mannen trokken met zorgen de kleedkamer in. Bij gebrek aan supporters trokken de spelers van Dortmund na rust zelf maar een Gelbe Wand op. City kwam feller uit de kleedkamer en drukte de thuisploeg terug voor de eigen goal. Acht minuten ver in de tweede helft dacht Phil Foden een gaatje in de gele muur te hebben gevonden, ware het niet dat Emre Can de bal tegen de arm kreeg. Na een check van de VAR ging de bal op de stip. Riyad Mahrez trapte de strafschop binnen.

Pegel van De Bruyne

Daarna kon City zijn geliefkoos­de

KWARTFINAL­ES CHAMPIONS LEAGUE (HEEN 1-2) spelletje spelen. De jongens van Pep Guardiola tikten het balletje rond en zochten het gaatje nog geduldiger dan voordien. Een kwartier voor tijd leek Kevin De Bruyne dat gaatje ook te vinden. Hij zette zelf de actie op, sneed goed naar binnen, maar zag zijn poging gekeerd door doelman Hitz. In de hoekschop die op de pegel van De Bruyne volgde was het echter wel raak. Na een kort genomen corner werd Phil Foden aangespeel­d aan de rand van de zestien. De jonge Engelsman knalde in de korte hoek keihard via de paal binnen. Dortmund ging nog wel op zoek naar de gelijkmake­r, maar stond nu voor een schier onmogelijk­e opgave: de Duitsers moesten nu al drie keer scoren op een kwartier tijd. Dat is zelfs voor Erling Haaland wat veel gevraagd. Voor de jonge Noor was het zijn eerste Champions League-wedstrijd in het Signal Iduna Park waarin hij niet tot scoren kwam.

Pep Guardiola maakte zo wel komaf met De Vloek van de Kwartfinal­es. De laatste drie seizoenen werd City telkens in de kwartfinal­es uitgeschak­eld, het jaar voordien zelfs in de achtste finales. Nu mogen Kevin De Bruyne en co zich opmaken voor een halve finale tegen Paris SaintGerma­in.

 ?? FOTO AFP ?? Mateu Morey heeft beide armen nodig om Kevin De Bruyne af te stoppen.
FOTO AFP Mateu Morey heeft beide armen nodig om Kevin De Bruyne af te stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium