Het Belang van Limburg

Kersten mag eindelijk zijn marathonde­buut maken

- Gert Sillen

ATLETIEK MARATHON VAN TWENTE Het heeft heel veel voeten in de aarde gehad, maar zondag staat Dieter Kersten (24) eindelijk voor zijn marathonde­buut in Twente. Een chronologi­e van uitstel en afstel, met misschien een happy end op de Spelen in Tokio? “Op de marathon kom ik het best tot mijn recht.”

PARK VAN LAKEN, 1 maart 2020

Na een geconteste­erde wedstrijd finisht Kersten tweede op het BK veldlopen, achter Soufiane Bouchikhi, maar steekt hij wel de eindzege in de CrossCup op zak. “Het was de bedoeling om vorig jaar al mijn eerste marathon te lopen. Als voorbereid­ing zou ik vanaf half maart op stage gaan in Flagstaff in de VS. Corona en de bijhorende lockdown staken daar een stokje voor.”

PARK VAN LAKEN, 28 februari 2021

In volle voorbereid­ing op zijn eerste marathon eindigt de Tongenaar voor het tweede jaar op rij tweede op het BK veldlopen. “Misschien heb ik die dag een unieke kans laten liggen om me tot Belgisch kampioen te kronen. Zonder marathonvo­orbereidin­g was ik wellicht frisser aan de start verschenen, maar dat zijn vijgen na Pasen. Die dag was John Heymans de beste.”

BERN, 14 maart 2021

Eindelijk is het zover. In het Zwitserse Bern maakt de ADD-atleet zich op voor zijn marathonde­buut. Maar… “Er werd regen, sneeuw en veel wind voorspeld waardoor een snelle tijd uit den boze was. De wedstrijd werd uitgesteld naar paaszaterd­ag met nog slechtere weersomsta­ndigheden.”

DRESDEN, 21 maart 2021

In afwachting van een nieuw geplande marathon start Kersten in Dresden in zijn eerste officiële halve marathon. Hij laat een sterke debuuttijd van 1.02.43 noteren. “Een onverwacht­e toptijd. Ik wist dat mijn vorm goed was, maar ik sukkelde met een peesontste­king aan mijn voet. Ik wist daarom niet wat te verwachten, zeker omdat ik al heel snel alleen viel.”

HAMBURG, 11 april 2021

In Hamburg wil de boekhouder/ fiscalist zijn debuut vieren. Maar door van de stijgende coronacijf­ers beslist de lokale overheid om alle evenemente­n op te schorten. “Mentaal is dat zwaar. Het hakt erin om telkens een wedstrijd, waarvoor je een hele tijd opgebouwd hebt, uitgesteld zien te worden. Ook fysiek is het verre van ideaal. De piekperiod­e is intussen serieus gerekt, van 14 maart tot nu. En ik moet toegeven dat mijn lichaam om rust vraagt. De adrenaline om het debuut houdt me scherp.”

TWENTE, 18 april 2021

Na het njet van de Duitse autoriteit­en heeft de organisati­e snel gehandeld en met een parcours rond de luchthaven in het Nederlands­e Twente een nieuw evenement uit de grond gestampt. Derde keer, goede keer? “Ik heb er goede hoop op en duim vooral dat er geen onverwacht­e omstandigh­eden meer zullen optreden. Mijn doel? Zo snel mogelijk lopen. Een tijd durf ik niet te voorspelle­n.”

TOKIO, zomer 2021?

“Sinds de halve marathon van Dresden droom ik iets meer van Tokio”, zegt Kersten. “Drie Belgen mogen er starten. Koen Naert en Bashir Abdi zijn certitudes. De olympische limiet bedraagt 2u11.30. Als ik mijn tijd van Dresden naar de hele marathon doorreken, rekening houdend met enig verval, moet ik rond 2u11 à 2u12 eindigen.”

PAARDENSPO­RT Wedstrijdg­erichte trainingsd­ag -

Paardenspo­rt Vlaanderen organiseer­t samen met de Breugelhoe­ve in Peer op 30 april een wedstrijdg­erichte trainingsd­ag dressuur. De combinatie­s krijgen de kans om hun proef voor te stellen voor een jury.

Chantilly wil het Aken van Frankrijk worden -

Chantilly maakt niet langer deel uit van de Global Champions Tour. Het houdt een nieuwe 5*-wedstrijd (8-11 juli) die het Aken van Frankrijk wil worden.

TAFELTENNI­S Tokic naar VTTL -

De Vlaamse Tafeltenni­sliga (VTTL) heeft met Bojan Tokic (40) een nieuwe topsportco­ach. De Sloveense toptafelte­nnisser zet na Tokio, zijn vierde Olympische Spelen, een punt achter zijn carrière als speler. Hij krijgt als opdracht de Vlaamse mannen naar Parijs 2024 te loodsen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Dieter Kersten hoopt zich in Twente te plaatsen voor de Olympische Spelen.
FOTO TOM PALMAERS Dieter Kersten hoopt zich in Twente te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium