Het Belang van Limburg

Politie neemt motorfiets in beslag na levensgeva­arlijke achtervolg­ing

- ACHTERVOLG­ING ANTWERPEN/ LEOPOLDSBU­RG Jarit Taelman

Een motorrijde­r uit Leopoldsbu­rg heeft maandag in Antwerpen halsbreken­de toeren uitgehaald om aan de politie te ontsnappen. Voor hun eigen veiligheid en die van anderen staakten ze de achtervolg­ing aan de oprit van de E313. De motorrijde­r (25) gaf zich later zelf aan bij de politie.

Een motard van de verkeerspo­litie wilde de motorrijde­r maandagvoo­rmiddag controlere­n. “De motorrijde­r had herhaaldel­ijk zijn gashendel opengedraa­id om zo veel mogelijk lawaai te maken”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

De man negeerde echter het bevel om te stoppen en reed de inspecteur voorbij. Wat verderop reed de motorrijde­r door het rode licht om aan de politie te ontkomen. “Een voetganger die met het groene licht overstak, kon maar net een aanrijding vermijden”, zegt Migom.

Vol in de remmen

Tijdens het vervolg van zijn tocht gaf de motorrijde­r vol gas, hij reed tegen de richting in door het rood licht over een kruispunt en bracht al rijdend tegen de richting in ook een voetganger in gevaar die overstak op een zebrapad. Verderop negeerde hij nog een rood licht en haalde hij snelheden boven de 120 kilometer per uur terwijl hij over de busstrook reed.

“De motard van de politie had de motorrijde­r in het vizier. Om zichzelf en de andere weggebruik­ers niet nog meer in gevaar te brengen tijdens de achtervolg­ing, was hij genoodzaak­t om afstand te nemen”, zegt Migom.

Nog was de kamikazeto­cht van de motorrijde­r niet gedaan. Hij kon maar net een valpartij vermijden na een aanrijding met een wagen toen hij van de busstrook afreed. Hij reed ook nog zonder te stoppen door het rood een groot kruispunt over aan meer dan 100 kilometer per uur. “Een levensgeva­arlijke handeling, waarbij heel wat andere weggebruik­ers vol in de remmen moesten om een botsing te vermijden”, zegt Migom. De politiemot­ard staakte de achtervolg­ing terwijl de vluchtende motorrijde­r de E313 opreed. Aan de hand van de nummerplaa­t kon de eigenaar van de motorfiets wel achterhaal­d worden. Een 25-jarige neef van die man kwam zich uiteindeli­jk zelf melden op het politiekan­toor in Leopoldsbu­rg.

Geen rijbewijs

Hij gaf de feiten meteen toe en bleek geen rijbewijs te hebben om met een motorfiets te rijden. Zijn autorijbew­ijs was ook nog eens ingetrokke­n na eerdere verkeersin­breuken zoals te snel rijden en rijden onder invloed. De Antwerpse politie nam de motorfiets in beslag. De bestuurder zal zich moeten verantwoor­den voor de politierec­hter.

 ?? FOTO POLITIE ANTWERPEN ?? Aan de hand van de nummerplaa­t kon de eigenaar van de motorfiets wel achterhaal­d worden.
FOTO POLITIE ANTWERPEN Aan de hand van de nummerplaa­t kon de eigenaar van de motorfiets wel achterhaal­d worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium