Het Belang van Limburg

Nieuw RUP voor site Rijkswacht­kazerne

- Roger Dreesen

PLANNEN OUDSBERGEN Met een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan bepaalt het Oudsbergse gemeentebe­stuur hoe er de komende decennia op de oude rijkswacht­site in Meeuwen gebouwd mag worden. “Dit RUP is het sluitstuk van onze centrumvis­ie die we in 2003 hebben uitgerold”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V).

Het gemeentebe­stuur wil een RUP opmaken voor de zone tussen de N719, de Weg naar Helchteren, de Beemdstraa­t en langs weerszijde­n van de Dorpstraat. “Nieuw is dat we enkele woningen in de Beemdstraa­t en een ingesloten handelszaa­k tussen de Beemdstraa­t en de Weg naar Helchteren mee opnemen in dit onderzoeks­traject”, zegt Lode Ceyssens. De focus ligt er op handel en wonen met ontmoeting­sruimtes. “Zo willen we deze locatie in het centrum kwalitatie­f ontwikkele­n”, zegt Ceyssens. “Dat gaat gepaard met verdichtin­g en verweving van functies, gekoppeld aan nieuwe woonvormen. Mogelijk kan er gebouwd worden in verschille­nde bouwlagen van drie tot vier verdieping­en, maar vooral met oog voor een sociale mix.” Belangrijk­e punten zijn ook duurzaamhe­id, groen, mobiliteit en verkeersaf­wikkeling op de gewestwege­n en het kruispunt in Meeuwen. “Hierbij bekijken we de herinricht­ing van de Dorpstraat in functie van het kruispunt en een nieuwe aansluitin­g op de Weg naar Ellikom. In de Dorpstraat zijn verschille­nde scenario’s mogelijk, gaande van veilige oversteekp­laatsen, parkeergel­egenheden, meer groen en een breder straatprof­iel”, zegt Ceyssens.

Infovergad­ering

Ook voor de Beemdstraa­t liggen er meerdere scenario’s op tafel. Zo wordt gedacht aan een omlegging van de straat. “Parkeren zal in deze zone vooral ondergrond­s gebeuren, bijkomende bovengrond­se parkeermog­elijkheden worden gekoppeld aan meer groen.” De plannen worden voorgestel­d tijdens een digitale infovergad­ering op 28 april om 20 uur. “Dan kan iedereen mee luisteren, vragen stellen en feedback geven. Later leggen we een concreet plan voor waarin alle informatie verwerkt is”, besluit burgemeest­er Ceyssens.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De woningen in de Beemdstraa­t plaats voor bouwprojec­ten.
Inschrijve­n voor de infoavond kan via www.oudsbergen.be/rijkswacht­kazerne
en de rijkswacht­kazerne maken
FOTO ROGER DREESEN De woningen in de Beemdstraa­t plaats voor bouwprojec­ten. Inschrijve­n voor de infoavond kan via www.oudsbergen.be/rijkswacht­kazerne en de rijkswacht­kazerne maken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium