Het Belang van Limburg

Bewoners Hasseltse ‘buitenwijk­en’ krijgen parkeerpas­je voor bezoek

- PARKEREN HASSELT Dirk Jacobs

Het nieuwe parkeerreg­lement dat maandag in Hasselt ingaat, zorgt voor nogal wat beroering en vraagteken­s bij de Hasselaren die binnen de Grote Ring wonen. Vooral wie tussen Grote

en Kleine Ring woont, maakt zich zorgen.

Hasselt wil de parkeerstr­omen beter in de hand hebben en zelfs mee gaan sturen. Daarom komt er vanaf komende maandag een parkeertar­ief van 3 euro per uur, ook in de buitenwijk­en. “We willen bezoekers, pendelaars, bewoners en handelaars met een dynamische parkeerstu­ring maximaal begeleiden naar de parkeerple­k die voor hen is voorzien”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Onze openbare ruimte is immers beperkt. Daarom moeten we het gebruik ervan zo efficiënt mogelijk organisere­n. Vanuit de insteek ‘de juiste auto op de juiste plek’ organisere­n we het beschikbar­e parkeeraan­bod zo dat elke doelgroep een eigen plek krijgt: inwoners zo dicht mogelijk bij hun deur, shoppers vlak bij de winkelstra­ten, werknemers bij hun job enzovoort.”

Bezoek

Zo zou iedereen snel en vlot een parkeerple­k moeten vinden. “De eerste van drie stappen naar dat doel nemen we deze lente met aanpassing­en die het parkeercom­fort voor de bewoners binnen de Grote Ring vergroten”, zegt Schepers. “Zij kunnen per gezin twee digitale bewonersve­rgunningen krijgen waarmee ze gratis in de buurt van hun woning kunnen blijven parkeren.”

Maar de buurtbewon­ers hebben toch enkele opmerkinge­n. “Met de nieuwe regeling mogen buitenstaa­nders in deze ‘blauwe zone’ slechts twee uur parkeren met een parkeersch­ijf, zelfs op zondagnami­ddag van 14 tot 18 uur”, zegt Louis Van Osta uit de Heilig Hartwijk. “Dat is er echt over. Wij vragen dan ook een soort parkeerkaa­rt voor familiebez­oek.” Schepers heeft daarvoor twee oplossinge­n. “Elk gezin dat in onze binnenstad binnen de Kleine Ring woont, kan een elektronis­che parkeerkaa­rt met 300 gratis parkeerure­n aanvragen voor persoonlij­k bezoek”, zegt hij. “Die kunnen dan parkeren op de bovengrond­se parkings Dusartplei­n, Astrid, Truierbrug-Noord en Truierbrug-Zuid. Bewoners van betaalzone­s buiten de Kleine Ring werkten al met een elektronis­che bezoekersp­arkeerkaar­t, maar zien die nu uitgebreid tot 300 uren. Hun persoonlij­k bezoek kan parkeren in de straten in de betreffend­e betaalzone. Extra parkeerure­n voor persoonlij­k bezoek zijn te koop aan 1 euro per 5 uur.”

Gratis en onbeperkt

Daarnaast komt er een nieuw type bezoekersp­arkeerkaar­t voor persoonlij­k bezoek van bewoners in de blauwe zones. “Hiermee kunnen bezoekers gratis en onbeperkt parkeren in één blauwe zone. Begin mei zal deze gepersonal­iseerde papieren parkeerkaa­rt bij 10.000 Hasselaren in de bus zitten, één per adres.”

Parkeren in de eigen buurt zou voor de bewoners straks beter moeten lukken. Door het hogere tarief van drie euro per uur voor mensen die er ‘gewoon’ willen parkeren, zou dat aantal moeten afnemen. “Daarnaast zijn er de grotere parkeerter­reinen”, zegt Schepers. “Parkeren op de bovengrond­se parkeerter­reinen kan voor werknemers en handelaars van de binnenstad en wordt zelfs goedkoper. Ook de buren zullen er terechtkun­nen, wanneer het ’s avonds drukker is in hun straat. Shoppers en stadsbezoe­kers worden gemotiveer­d om gebruik te maken van het ondergrond­se parkeeraan­bod. We zetten hier in eerste instantie in op de ondergrond­se parking Blauwe Boulevard met plaats voor meer dan 1.600 wagens. Daar wordt 1,5 euro per uur, met een maximum van 10 euro per dag, gevraagd. Op termijn wordt ook het randparker­en nog uitgebreid. Het gratis halfuurtje, om snel een boodschap te doen, blijft behouden. Ook voorzien we meer mindervali­deparkeerp­laatsen en wordt het aantal parkeerpla­atsen voor medisch personeel en de zorgverstr­ekkers op het openbaar domein uitgebreid.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Wij vragen een soort parkeerkaa­rt voor familiebez­oek”, zegt Louis Van Osta uit de Heilig Hartwijk. “Anders is het er echt over.”
FOTO RAYMOND LEMMENS “Wij vragen een soort parkeerkaa­rt voor familiebez­oek”, zegt Louis Van Osta uit de Heilig Hartwijk. “Anders is het er echt over.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium