Het Belang van Limburg

Netwerk camerabewa­king wordt uitgebreid

-

GEMEENTERA­AD KINROOI

Camerabewa­king: De gemeentera­ad keurde een nieuw reglement op camerabewa­king goed. Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V): “We hebben besloten om 35.000 euro te investeren in zeventien bijkomende camera’s. Die komen onder meer aan sporthal De Dom in Kessenich en Villa Pax in Molenbeers­el. Bij de rotonde in het centrum van Kinrooi komen twee camera’s met nummerplaa­therkennin­g.” Raadslid Marcel Dirkx (GBK): “Ik stel me wel vragen bij het nut. Ondanks de al aanwezige camera’s werd er toch een

Meerderhei­d: CD&V (16)

Oppositie: N-VA (4), Vooruit (2) en GBK (1) plofkraak gepleegd. Wordt de pakkans echt verhoogd? En wie gaat al die beelden bekijken?” Brouns: “Je moet deze camera’s beschouwen als extra ogen voor onze politie. De beelden worden niet constant gemonitord, maar wel opgeslagen zodat ze achteraf geraadplee­gd kunnen worden. Zware criminelen laten zich inderdaad niet afschrikke­n door zulke camera’s. Ze dienen dan ook vooral om sluikstort­en, snelheidso­vertreding­en, sluipverke­er en dergelijke tegen te gaan. Dat soort van overlast zorgt voor een groot onveilighe­idsgevoel.”

Leegstands­heffing: “Om verwaarloz­ing en verkommeri­ng van gebouwen te voorkomen, leggen we sinds 2010 een leegstandh­effing op”, aldus burgemeest­er Brouns. “Daarbij bepaalden we een termijn van drie jaar bij een bouwvergun­ning of twee jaar bij een renovatie. In de praktijk blijkt dat wat te kort, zeker als de eigenaars zelf de bouw- of renovatiew­erken uitvoeren. Daarom verhogen we de termijn van vrijstelli­ng naar vijf jaar bij een bouwvergun­ning en drie jaar bij een renovatien­ota.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium