Het Belang van Limburg

“De les duurt vandaag 5 kilometer”

- HASSELT Dirk Jacobs ONDERWIJS

“Of podcastles­sen de toekomst zijn? Dat is misschien wat straf, maar het is zeker een interessan­te werkvorm” Hanne Rosius Docente PXL-Education

Om studenten meer te laten bewegen, zeker in tijden van corona, is docente Hanne Rosius (41) van PXL-Education begonnen met een nieuw initiatief: podcastwan­delingen voor studenten. Zo leren de studenten iets bij terwijl ze bewegen.

Volgens docente Hanne Rosius bewegen jongeren veel te weinig. “Tijdens de lessen, het grootste deel van hun dag, zitten ze vooral stil”, zegt ze. “Daar doet corona nog een schep bovenop. De gesloten sportclubs en jeugdbeweg­ingen maken dat het ook na schooltijd vooral zittend ontspannen is, met Netflix, PlayStatio­n, YouTube... Daarom willen we de jongeren even van hun schermen weghalen, want zelfs op lesdagen daalt hun betrokkenh­eid aan het scherm.”

Uitdagend

“Ik ben zelf gestart met dagelijks 5 kilometer te wandelen en tegelijk beluister ik een podcast. Heel ontspannen­d. Er is ook een enorm aanbod van leerrijke podcasts over allerhande onderwerpe­n. Maar de podcastwer­eld biedt ook veel mooie persoonlij­ke verhalen.”

Hanne is docente in de lerarenopl­eiding bij hogeschool PXL. Als studenten naar een podcast luisteren, kunnen ze volgens haar meteen ook relevante kennis opdoen en tegelijk hun luistervaa­rdigheden trainen. “Ik probeerde het zelf met een podcastles over seksualite­it en multipersp­ectiviteit. De studenten reageerden heel positief. In een andere groep hebben we getest of studenten ook zelf podcasts konden maken voor elkaar. Best uitdagend.”

Spreekbeur­t

Hoe ziet zo’n podcastwan­deling er dan in de praktijk uit? “De leerlingen krijgen een inleiding in de digitale klas. Daarna gaan ze apart wandelen met een podcast in de oren, die ze gratis beluistere­n via de podcastapp op hun smartphone of via Spotify. Afhankelij­k van de duur van de podcast wordt vooraf een minimale wandelafst­and afgesproke­n. Ze krijgen ook een luisterfoc­us mee: welke informatie moeten ze zeker kunnen reproducer­en achteraf? De podcasts die ze zelf maken, vervangen een traditione­le spreekbeur­t. Na het wandelen komen ze digitaal samen om alles met de leerkracht te bespreken. Of podcastles­sen de toekomst zijn? Dat is misschien wat straf, maar het is zeker een interessan­te werkvorm en het biedt, ook na corona, voldoende potentieel om op een actieve manier te focussen op interessan­te en belangrijk­e leerinhoud­en.”

Hotelschoo­l

Leerkracht Lisa Boonen (21) uit Kuringen zocht al een tijdje naar een manier om meer leven in de contactles­sen te brengen. Ze pikte het idee van het podcastwan­delen enthousias­t op. “Ik maakte eerst zelf een podcast om de leerlingen te doen inzien dat bewegen belangrijk is”, zegt Lisa. “Daarna gingen de leerlingen zelf op onderzoek. Ze verdiepten zich in de materie en bundelden de gevonden informatie in een podcast van ongeveer 10 minuten. Die podcast hebben ze nadien al wandelend beluisterd. Zo slaan we veel vliegen in één klap. De studenten bewegen, ze leren iets bij en ze trainen hun luister- en spreekvaar­digheden. De leerlingen werden tegelijker­tijd uitgedaagd om ook buiten de les zo veel mogelijk te wandelen en te bewegen.”

 ?? FOTO RR ?? Leerkracht Lisa Boonen (links) en docente Hanne Rosius. “Met de podcastles­sen slaan we veel vliegen in één klap. De studenten bewegen, ze leren en ze trainen hun luister- en spreekvaar­digheden.”
FOTO RR Leerkracht Lisa Boonen (links) en docente Hanne Rosius. “Met de podcastles­sen slaan we veel vliegen in één klap. De studenten bewegen, ze leren en ze trainen hun luister- en spreekvaar­digheden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium