Het Belang van Limburg

Riemst blijft vechten tegen windmolens in Millen

-

RAAD VAN STATE RIEMST Eddy Vandoren

Riemst legt zich niet neer bij het vonnis van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen, die het beroep verwerpt tegen de vergunning voor Eneco om drie windturbin­es te bouwen in Millen. De gemeente gaat naar de Raad van State en eist de verbreking van het vonnis.

Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) geeft aan dat het een ingewikkel­d dossier is geworden: “Maar op advies van onze raadsman gaan we inderdaad in cassatiebe­roep bij de Raad van State.”

Even terug in de tijd: ondanks een negatief advies van het gemeentebe­stuur verleende de Gewestelij­ke Stedenbouw­kundige Ambtenaar Hasselt eind 2017 een vergunning aan energiemaa­tschappij Eneco om langs de E313, niet ver van de woonkernen van Millen en Elst, drie windturbin­es van 200 meter hoog op te richten. In Riemst was men daar niet gelukkig mee en de gemeente ging begin 2018 in beroep bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. De gemeente vroeg de vernietigi­ng van de vergunning.

“Er waren voldoende redenen”, meent burgemeest­er Vos. “Deze drie turbines brengen de visuele en ruimtelijk­e kwaliteit van de omgeving in gevaar. Bovendien maken ze deel uit van een groter geheel van 60, 70 of nog meer molens die in onze gemeente en in de onmiddelli­jke omgeving geposition­eerd zijn. We willen via een globaal milieueffe­ctrapport weten wat de effecten daarvan zijn op mens en dier en uiteraard ook op de onstabiele, uitgemerge­lde ondergrond.”

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen nam nadien de tijd, vroeg bijkomende informatie op, heropende tussentijd­s de debatten en velde uiteindeli­jk enkele weken geleden een arrest waarbij het beroep van de gemeente Riemst verworpen werd.

Geen draagvlak

“Onze raadsman ziet voldoende argumenten om het hier niet bij te laten”, aldus burgemeest­er Vos. “Daarom besliste het schepencol­lege om in cassatiebe­roep te gaan bij de Raad van State. Ik beken: het is een tamelijk juridisch dossier, maar in de grond komt het erop neer dat wij geen windturbin­es willen die een wettelijk kader en draagvlak missen. Vandaar onze beslissing om via dit cassatiebe­roep de verbreking te vragen van de beslissing van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.”

 ?? FOTO EVA ?? Eneco wil langs de E313 in Riemst drie windturbin­es bouwen. Het dorp Millen (rechts) ligt op een boogscheut.
FOTO EVA Eneco wil langs de E313 in Riemst drie windturbin­es bouwen. Het dorp Millen (rechts) ligt op een boogscheut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium