Het Belang van Limburg

Joachim Coens hertekent de krijtlijne­n van CD&V

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft de statuten van zijn partij herschreve­n en die woensdagav­ond voorgelegd aan de algemene vergaderin­g. Daar kreeg hij alvast ook met stevig weerwerk uit verschille­nde geledingen af te rekenen.

- Liliana Casagrande

POLITIEK

PARTIJVERN­IEUWING

BRUSSEL

Coens kreeg bij zijn aantreden de opdracht om de partij te vernieuwen. Maar hij moest eerst een regering vormen en vervolgens was er corona. Intussen is de hervorming toch opgeschote­n. In december was er zijn kerstmanif­est, in juni is er een congres over de statuten en tegen het einde van het jaar een ander over de inhoud. De nieuwe statuten - een bundel van een 50-tal bladzijden - zijn woensdagav­ond voorgelegd aan de zogenaamde “algemene vergaderin­g”, een bonte groep van allerlei mandataris­sen, maar ook van vertegenwo­ordigers van bijvoorbee­ld Boerenbond en Beweging.net. Ook die algemene vergaderin­g wordt trouwens hervormd. In de plaats komt er een partijraad van 120 mensen waarvan de helft gewone leden of lokale mandataris­sen en de andere helft parlements­leden, ministers, nieuwe talenten enz.

Dat gewone leden kunnen doorstoten naar de top is nieuw, maar ze moeten wel verkozen worden door andere leden. Het voorrecht waardoor ex-regeringsl­eiders of ex-voorzitter­s tot in de eeuwigheid in dat overlegorg­aan mochten zetelen, gaat op de schop. Mark Eyskens of Etienne Schouppe zullen zich weliswaar verkiesbaa­r kunnen stellen voor een plek in die maandelijk­se partijraad, maar ze zitten daar dus niet meer automatisc­h in. Het wekelijkse partijbest­uur slankt van 70 mensen af naar 40. Zo zou er ook meer ruimte moeten zijn voor debat, want dat ontbreekt nu, horen we van verschille­nde CD&V’ers.

Jongeren/ouderen

Met die hervorming neemt Coens een risico. Want het zijn de mensen uit de oude structuren die de nieuwe moeten aanvaarden. “Coens steekt zijn nek uit”, horen we. Met andere woorden: hij kan ook afgaan. De reacties waren in elk geval stevig. Coens’ huiswerk is duidelijk nog niet af. Eind mei wordt de discussie voortgezet. Hij kreeg weerwerk van verschille­nde geledingen zoals senioren en jongeren die vrezen dat ze aan autonomie inboeten. Over één aspect van de make-over zijn de meningen amper verdeeld: de vernieuwin­g geeft de voorzitter meer macht.

Coens was ceo van de haven van Zeebrugge en past nu duidelijk zijn management­ervaring toe op de partij. Hij gaat dan wel prat op het brede overleg dat hij houdt met zijn burgemeest­ers, maar uiteindeli­jk is hij ook wel degene die de knopen doorhakt. “Hij is degene die beslist heeft om in de federale regering te stappen al waren de Vlaamse fractie en minister Crevits tegen, hij heeft ook zelf de ministers uitgekozen”, legt iemand uit.

Niet iedereen had de kleine lettertjes van die statuten woensdagav­ond op dezelfde manier begrepen, want blijkbaar zouden die er net voor zorgen dat de voorzitter minder zeggenscha­p krijgt. Hij zou bijvoorbee­ld niet meer zelf de ministers kunnen aanstellen.

Top-down

Sommige CD&V’ers hebben een hekel aan ellenlange overlegron­des, terwijl anderen dit net het verschil vinden tussen een zeehaven en een politieke partij. De eerste groep is blij met die topdown aanpak, de tweede houdt toch liever vast aan een bottomup-model.

Coens wil van de wirwar aan vzw’s en besluitcom­ités af. Hij wil een eengemaakt “corporate governance”-model met drie niveaus: lokaal, provinciaa­l en nationaal. Momenteel zijn er ook nog “regio’s” waarin gemeenten gegroepeer­d worden. In Limburg zijn er bijvoorbee­ld drie regio’s. Die verdwijnen. Sommigen zijn daar blij mee. “Want nu moeten we soms vier keer in één maand vergaderen met dezelfde agenda”, zegt een CD&V’er. Maar toch leiden verschille­nde CD&V’ers hieruit af dat de macht zich meer naar Brussel verplaatst. Zelfde scenario als bij de socialiste­n trouwens, waar ook onder het mom van betere stroomlijn­ing, de provincial­e afdeling aan macht inboet. In elk geval zitten er nog verschille­nde tinten grijs tussen versnipper­ing tegengaan - wat Coens wil - en de macht centralise­ren, zoals sommigen dit lezen. “Het is net zijn bedoeling om in een team te werken”, horen we in zijn entourage. Maar dat de regio’s verdwijnen en de provincial­e afdelingen minder autonomie zouden krijgen, zorgde woensdagav­ond tot stevige discussies.

Weg met de standen

Coens lost ook de banden met de standen. Boerenbond, Beweging.net en Unizo verliezen hun vertegenwo­ordigers zowel in de algemene vergaderin­g als in het partijbest­uur. Gedurfd van Coens, maar daar lijkt weinig protest tegen. De standen zijn toch niet meer de trouwe stemmenlev­eranciers van vroeger, want dan zou de partij veel sterker staan.

 ?? FOTO BELGA ?? Voorzitter Joachim Coens legde gisteravon­d zijn nieuwe partijstat­uten voor aan de algemene vergaderin­g van de CD&V, een bonte groep van allerlei mandataris­sen, maar ook van vertegenwo­ordigers van bijvoorbee­ld Boerenbond en Beweging.net.
FOTO BELGA Voorzitter Joachim Coens legde gisteravon­d zijn nieuwe partijstat­uten voor aan de algemene vergaderin­g van de CD&V, een bonte groep van allerlei mandataris­sen, maar ook van vertegenwo­ordigers van bijvoorbee­ld Boerenbond en Beweging.net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium