Het Belang van Limburg

Veel solidarite­it voor in elkaar geslagen Kevin

regio 17

- Phillip Pergens en Geert Van Baelen

SOLIDARITE­IT

Onthutsend geval van zinloos geweld beroert Lommel

Een tiener (15) is gisteren voor de jeugdrecht­er verschenen voor het verwonden van een 29-jarige met een mentale beperking uit Lommel. De dader kreeg een “gepaste maatregel”, luidt het

bij het parket. Intussen zijn er al acties opgezet om Kevin een hart onder de riem te steken.

De politie van Lommel kwam dinsdag een groepje jongeren op het spoor, nadat de moeder van het slachtoffe­r de feiten eerder op de dag had gemeld. Uiteindeli­jk werden vijf personen meegenomen naar het politiebur­eau. Ze werden gehoord en een van de jongeren moest de nacht op het commissari­aat doorbrenge­n. Het gaat om een vijftienja­rige jongeman uit de buurt. Hij werd gisteren opnieuw verhoord en de politie lichtte het parket van Limburg in. Later op de dag werd de tiener bij de jeugdrecht­er voorgeleid. “Er is een gepaste maatregel genomen”, luidt het bij het parket. Omdat het om een minderjari­ge gaat, wordt niet meegedeeld welke deze maatregel is. De vier andere verdachten, allemaal jonger dan 15, mochten na hun verklaring van afgelopen dinsdag dezelfde dag weer naar huis gaan.

Zwerfvuil

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) reageerde nog voor de voorleidin­g van de tiener op de feiten en verwees voor mogelijke maatregele­n naar de toegenomen capaciteit binnen de jeugddeten­tie. “We hebben vorig jaar extra plaatsen gecreëerd in de jeugdinste­llingen, net om zulke types duidelijk te maken dat ze na dit soort daden niet wegkomen met een werkstraf. Het is aan de jeugdrecht­er om die ook te gebruiken”, aldus Demir. Of de vijftienja­rige zo’n straf heeft gekregen, is niet bekend.

De feiten vonden dinsdag plaats in het Lommelse Barrierspa­rk. Slachtoffe­r Kevin Janssen, een twintiger met de mentale capaciteit­en van een vijfjarige, kwam in conflict met de jongeren toen hij zwerfvuil aan het opruimen was. Het escaleerde en Kevin zou meerdere klappen hebben moeten incasseren. De Lommelaar belandde in het ziekenhuis met een gebarsten oogkas en bovenkaak. Hij had daarnaast ook een hersenschu­dding opgelopen.

Een dag na het gebeuren is Kevin weer thuis, maar hij zal nog weken moeten herstellen. Hij kan nauwelijks vatten wat hem is overkomen. “Ik was gewoon met mijn gocart in het park om zwerfvuil op te ruimen. Zes jongens en een meisje kwamen in de buurt en een van de groteren ging op mijn gocart zitten zonder het te vragen. Hij wou niet weggaan en ik werd razend. Ik wou hem wegduwen en toen is hij beginnen slaan. Hij schopte ook tegen mijn buik. Ik heb heel veel pijn aan mijn hoofd. Mijn tanden en mijn neus doen pijn”, zegt Kevin.

Veel schrik

Moeder Paula Pinxten zegt dat Kevin ook heel veel schrik heeft. “Hij wil niet alleen gelaten geworden. Van mij moet hij eerst rustig herstellen. Hij mag zijn neus niet snuiten, want dan zwelt zijn oog nog erger op. En hij heeft verschrikk­elijke hoofdpijn en op de koop toe staan een paar tanden los. De dokters schatten dat Kevin zes à acht weken nodig heeft om te herstellen. Tenminste, als alles goed verloopt. Zijn oog zal regelmatig worden gecontrole­erd. Ze kunnen nu nog niet zeggen of hij er blijvende schade zal aan overhouden.”

Het verhaal van Kevin raakte veel mensen, die op verschille­nde manieren hun solidarite­it betuigen. Zo kwam er onder andere een fundraisin­g op gang om een cadeau te kopen. Daarnaast wordt gedacht aan een solidarite­itsrit met motards over enkele weken als Kevin aan de beterhand is.

Kaartjes

Ook de stad Lommel geeft een signaal. “Zoals een vlinder rondfladde­rt en geen vlieg kwaad doet, was woensdag onze gedachte bij het lezen van de krant. Geweld begint altijd waar respect eindigt”, staat te lezen op de Facebookpa­gina van de stad. “Wil je Kevin een kaartje bezorgen om hem veel beterschap te wensen, zodat hij zijn prachtig werk als Mooimaker kan hervatten? Je mag altijd een kaartje of een knuffel afgeven aan de balie in het Huis van de Stad. Of het kaartje daar in de brievenbus steken. Wij zorgen ervoor dat ze allemaal bij Kevin terechtkom­en. Opsturen naar het Huis van de Stad mag natuurlijk ook (Hertog Janplein 1, 3920 Lommel).” Burgemeest­er Bob Nijs bracht een bezoek aan Kevin om hem een hart onder de riem te steken.

“De dokters schatten dat Kevin zes à acht weken nodig heeft om te herstellen”

Paula Pinxten

moeder van Kevin

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Moeder Paula Pinxten met haar zoon Kevin Janssen, die een dag na de feiten weer thuis is, maar nog weken zal moeten herstellen.
FOTO RR Moeder Paula Pinxten met haar zoon Kevin Janssen, die een dag na de feiten weer thuis is, maar nog weken zal moeten herstellen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium