Het Belang van Limburg

Standard countert zaakEdmils­on met betwisting transfer Pirard

- Bob Faesen, Pieter Vanlommel en Gunter Schoofs

STVV/STANDARD TRANSFERS Behalve over de transfer van Junior Edmilson liggen Standard en STVV ook met elkaar in de clinch over de transferso­m van Lucas Pirard. De Rouches kregen 125.000 euro toen de keeper van STVV naar Waasland-Beveren trok, maar willen 800.000 euro.

De Licentieco­mmissie van de KBVB publiceerd­e woensdagav­ond de dossiers van de Belgische profclubs. Daarin kwamen een aantal opvallende zaken aan het licht. Zo ook de kwestie rond Lucas Pirard. De keeper staat tegenwoord­ig onder contract bij Union, maar speelde in het verleden voor achtereenv­olgens Standard, STVV en Waasland-Beveren. Pirard verliet in de zomer van 2016 Luik voor Sint-Truiden. Hij kostte de Kanaries niks, maar bij een doorverkoo­p had Standard wel recht op 50% van de transferso­m. In juli 2019 werd Pirard voor 125.000 euro verkocht aan Waasland-Beveren. Dat maakt dat zijn beide ex-clubs elk 62.500 euro kregen.

Transferma­rkt.nl

Alleen bleek toen dat het vorige bestuur van STVV met Standard was overeengek­omen dat de Luikenaars een eerste optie op Pirard zouden hebben. Dat wil zeggen: Standard mocht Pirard voor 125.000 euro overnemen. Toen STVV de doelman aan Waasland-Beveren verkocht, vergat het echter Standard in te lichten. Daarop stond een boete, die volgens de clausule gelijkston­d aan de transferwa­arde die Pirard op dat moment had op de website transferma­rkt.nl: 800.000 euro. Standard, dat destijds al met STVV op ramkoers lag in de Edmilson-transfer, trok naar het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) om die 800.000 euro te bemachtige­n. Het BAS oordeelde dat STVV inderdaad in de fout was gegaan en dat Standard de volledige transferso­m van Waasland-Beveren (125.000 euro) zou krijgen. Aan Truiense zijde konden ze zich daarin vinden, maar de Luikse club ging niet akkoord en tekende vervolgens beroep aan. Wordt vervolgd.

Edmilson

Ook de zaak-Edmilson is nog hangende. Standard zou 1,2 miljoen euro gekregen hebben toen de flankaanva­ller in 2018 naar AlDuhail trok, waarbij STVV recht had op 40% van de doorverkoo­p. Op Stayen vermoeden ze echter dat de werkelijke transferso­m veel hoger lag en dat ze recht hebben op 1,28 miljoen euro. STVV diende daarom klacht in met burgerlijk­e partijstel­ling. Vanwege corona liep het onderzoek vertraging op. De Licentieco­mmissie stond wel toe dat STVV de 1,28 miljoen al opnam in de boekhoudin­g van vorig seizoen.

 ?? BELGA
FOTO ?? Eerst was er de zaak-Edmilson, nu hebben STVV en Standard ook een zaak-Pirard
BELGA FOTO Eerst was er de zaak-Edmilson, nu hebben STVV en Standard ook een zaak-Pirard

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium