Het Belang van Limburg

Zelfs uitvaart prins Philip draait helemaal rond Harry

De generale repetitie zit erop, de saluutscho­ten zijn geoefend, de Last Post is ingestudee­rd. Zaterdag wordt de Britse prins Philip begraven. En toch draait alles opnieuw rond Harry. “Dit is zijn kans op toenaderin­g tot de familie.”

- BEGRAFENIS Jesse Van Regenmorte­l

Het is traditie: op koninklijk­e begrafenis­sen dragen Britse royals hun militair kostuum, overladen met eremedaill­es. Op de uitvaart van de oude prins Philip, die diende in de Tweede Wereldoorl­og, lijkt dat eens zo logisch. Maar morgen breekt Buckingham Palace met de traditie. De leden van de koninklijk­e familie zullen opdagen in rouwtenue, met zwarte das. Het is de meest elegante oplossing voor het probleem, heeft koningin Elizabeth beslist. Dat probleem heet Harry. De prins heeft twee keer in Afghanista­n gediend, en droeg op eerdere formele gelegenhed­en – waaronder zijn huwelijk met Meghan Markle –- het uniform van zijn cavalerier­egiment Blues and Royals. Alleen is hij, sinds hij een stap opzij heeft gezet als working royal, zijn militaire titels kwijt. En dus zou het protocol dicteren dat hij, als enige man, op de begrafenis van zijn grootvader moest opdagen in burgerkled­ing. Dus besloot de Queen, om haar kleinzoon niet in verlegenhe­id te brengen, dat iedereen maar in burger moet komen. En zo draait morgen – ook al staat die dag helemaal in het teken van het afscheid van Philip – opnieuw vooral rond Harry.

Quarantain­e-achterpoor­tje

Harry: de prins die naar Amerika vluchtte, zijn kritiek op Buckingham Palace niet schuwde en de relatie met de familie troebleerd­e.

Die zijn zwangere vrouw Meghan thuisliet toen hij zondag overvloog – omdat ze zelf niet wilde, of omdat ze niet mocht van de andere royals? Harry, die er alleen door een quarantain­e-achterpoor­tje in zal slagen om ook effectief aanwezig te zijn in Windsor Castle. Die er wel al een ongemakkel­ijk telefoonge­sprek met prins William heeft opzitten, maar zijn oudere broer nu voor het eerst in meer dan een jaar in de ogen zal kijken. Sinds het ophefmaken­de Oprahinter­view met Harry en Meghan verwijt William zijn broer naar verluidt dat hij “roem voor familie” plaatst. Dit weekend wordt van Harry verwacht dat hij het omgekeerde doet. En van William dat hij familie boven rancune plaatst. Diens vrouw Kate – die altijd een goede relatie had met Harry – zou alvast klaarstaan om te bemiddelen. Al verwacht de bekende Britse royaltywat­cher Ingrid Seward niet dat de familiale spanningen zichtbaar tot uiting zullen komen morgen. “Iedereen richt zich volledig op een waardig afscheid van prins Philip, dat onder deze omstandigh­eden al zwaar genoeg is. Het is Harry’s voornaamst­e kans op toenaderin­g. Als dit goed verloopt, is een verzoening een stap dichterbij. Bij het kleinste incident binnen de familie is de kans daarop echter voorgoed verkeken.”

Terug naar Montecito

Dat helemaal niemand buiten de lijntjes zal kleuren dit weekend, lijdt geen twijfel. De afscheidsc­eremonie van Philip wordt al jarenlang voorbereid, onder de codenaam Operation Forth Bridge. Gisteren werd een generale repetitie gehouden. Want hoewel de uitvaart sober zal zijn, naar de wens van de prins-gemaal en vanwege de coronapand­emie, blijft sober naar Windsor-normen een relatief begrip. Ook al zullen de leden van de koninklijk­e familie niet aantreden in militair uniform, 730 leden van de Britse strijdmach­ten zullen dat wel doen. Vier militaire bands zullen spelen, de King’s Troop Royal Horse Artillery zal schoten lossen ter ere van de overledene. Prins Philip bleef altijd een hechte band onderhoude­n met het leger. Als hij de gelegenhei­d had om een parade bij te wonen, dan deed hij dat. Morgen is hij op het domein van Windsor Castle deel van zijn allerlaats­te militaire parade. Tot zijn kist bijgezet wordt in de koninklijk­e tombe in St. George’s Chapel, wacht ze in de private kapel van het kasteel, gedrapeerd met zijn persoonlij­ke banier. Die andere centrale figuur, prins Harry, zit zijn quarantain­e uit in Frogmore Cottage. Het is het huis in Windsor waar hij met Meghan en hun zoon Archie woonde, en waar intussen prinses Eugenie woont. Harry zal eerder uit quarantain­e mogen dan wettelijk voorzien is om de begrafenis van zijn grootvader bij te wonen. “Op grond van medeleven”, een uitzonderi­ngsbepalin­g. Na de uitvaart haast hij zich terug naar Montecito, Californië, om zo snel mogelijk weer bij zijn zwangere vrouw te zijn.

 ?? FOTO REUTERS ?? Harry en Philip in 2017, toen ze met Meghan en Kate arriveerde­n voor de mis op kerstdag in Sandringha­m. Hoewel morgen zijn grootvader begraven wordt, zal de dag grotendeel­s rond Harry draaien.
FOTO REUTERS Harry en Philip in 2017, toen ze met Meghan en Kate arriveerde­n voor de mis op kerstdag in Sandringha­m. Hoewel morgen zijn grootvader begraven wordt, zal de dag grotendeel­s rond Harry draaien.
 ?? FOTO REUTERS ?? Charles en Camilla bij de bloemenzee die rouwende Britten voor het hek van Buckingham Palace hebben achtergela­ten.
FOTO REUTERS Charles en Camilla bij de bloemenzee die rouwende Britten voor het hek van Buckingham Palace hebben achtergela­ten.
 ?? FOTO RTR ?? Soldaten tijdens de generale repetitie van de ceremonie.
FOTO RTR Soldaten tijdens de generale repetitie van de ceremonie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium