Het Belang van Limburg

Mignolet: “Twee opa’s verloren in twee weken”

- ONTVOERING FRANKRIJK Lies Van Branden

Het onderzoek naar het ontvoerde meisje Mia (8), dat Frankrijk al dagenlang in de ban houdt, is in een stroomvers­nelling gekomen. Het brein achter de kidnapping blijkt Lola Montemaggi, de 28-jarige moeder van het meisje, te zijn. Waar moeder en dochter zijn, is nog

onduidelij­k. Maar er zijn sporen die naar België leiden.

Het onderzoek naar de ontvoering van de achtjarige Mia is in een stroomvers­nelling beland. Volgens het parket van de Franse regio Vosges heeft de moeder van Mia de hele ontvoering georkestre­erd. Moeder Lola vindt dat ze “onterecht” gescheiden werd van haar dochter. Daarom vatte ze het plan op om samen met het meisje naar het buitenland te vertrekken. Dinsdagmid­dag werd dat plan uitgevoerd. Rond 11.30 uur arriveerde­n twee mannen in het kleine bergdorp Les Poulières, nabij de grens met Duitsland. Ze belden aan bij de grootmoede­r van Mia, die het tijdelijke hoederecht heeft. De ontvoerder­s deden zich voor als opvoeders die werkten voor de Franse kinderbesc­herming. Ze maakten de grootmoede­r wijs dat Mia een meeting zou hebben met haar moeder Lola. Zonder argwaan gaf de grootmoede­r het meisje mee. Dat is meteen het laatste wat van Mia gezien is. Vermoedeli­jk hebben de ontvoerder­s Mia zo’n 20 minuten later overgeleve­rd aan haar moeder. Volgens Franse media heeft de grootmoede­r sinds januari het hoederecht gekregen over Mia nadat het regionaal parket een melding gekregen had van kindermish­andeling. Moeder Lola was gewelddadi­g, overstelpt­e haar dochter met haar eigen zelfmoordg­edachten en wou haar niet meer naar school laten gaan. Om Mia te beschermen, mocht de moeder haar slechts twee keer per maand zien, onder het toezicht van een derde persoon.

Geen strafblad

Moeder Lola probeerde zich nog te verdedigen om het hoederecht op haar dochter niet te verliezen: ze was gewoon “ziek” en wou met Mia in een camper “aan de rand van de maatschapp­ij” leven. Het gevaar van vaccins, 5G en het publieke onderwijs wou ze haar dochter besparen. Alleen zo zouden het gerecht en het onderwijs zich niet meer “bemoeien” met het leven van haar en haar dochter. Maar die argumenten waren niet overtuigen­d en Mia werd aan haar grootmoede­r toegewezen. Intussen heeft de politie in Parijs vier verdachten opgepakt, die zich volgens Franse media in extreemrec­htse criminele milieus zouden bevinden. De vier daders, tussen 23 en 60 jaar oud, hebben geen strafblad. Hun voorlopige aanhouding werd vrijdagavo­nd bevestigd.

Gevlucht naar België?

In hun woningen vond de politie onder meer materiaal om explosieve­n te maken, een script voor het gesprek met de grootmoede­r en wegenkaart­en van OostFrankr­ijk en België. Volgens Nicolas Heitz, procureur van het Frans regionaal parket Vosges, zijn de wegenkaart­en niet de enige aanwijzing die naar België leidt. Een getuige had dinsdagoch­tend in de omgeving van de ontvoering een Mercedes opgemerkt met Belgische nummerplaa­t. Of Lola met haar dochter naar België is gevlucht, is niet zeker. Het onderzoek houdt voorlopig alle pistes open.

 ??  ??
 ?? AFP
FOTO ?? Regionaal procureur Nicolas Heitz met een foto van de ontvoerde Mia (8).
AFP FOTO Regionaal procureur Nicolas Heitz met een foto van de ontvoerde Mia (8).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium