Het Belang van Limburg

Gemeenten bieden 17.000 m² extra aan als terrasruim­te

Vorige zomer mocht de Limburgse horeca 17.294 m² extra openbare ruimte innemen om als terras te gebruiken. Dat zal vanaf 8 mei minstens evenveel zijn.

- HORECA HASSELT Thomas Jansen

Uit een rondvraag bij alle Limburgse gemeenten blijkt dat vorige zomer vrijwel overal openbare ruimte vrijgemaak­t werd voor de horeca. Dat was een antwoord op de coronamaat­regelen. Op die manier konden immers ruim 5.600 extra zitplaatse­n gecreëerd worden. Al is ‘extra’ relatief, want die uitbreidin­g moest vooral een capaciteit­sverlies compensere­n. De evaluatie is unaniem positief, en dus zal er vanaf 8 mei minstens evenveel ruimte vrijgemaak­t worden. In Pelt werd de terrasruim­te op openbaar domein vorige zomer meer dan verdubbeld. “Ook dit jaar zullen we dezelfde straten opnieuw beschikbaa­r stellen als terraszone”, zegt schepen van Lokale Economie Raf Drieskens. Bilzen maakte 1.450 m2 vrij door het centrum deels af te zetten, en zal dat opnieuw doen. “Uit een evaluatie blijkt dat de uitbaters daar in 2020 een even goede zomer hadden als in 2019”, zegt schepen Bruno Steegen.

Dertien maanden na de eerste lockdown is ons moreel tot een ruïne verworden en snakt onze economie naar de uitgang van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og. Dankzij de grootschal­ige vaccinatie­operatie brandt er licht aan het einde van de coronatunn­el en ligt een terugkeer naar het rijk der vrijheid binnen handbereik. Die terugkeer kan maar een succes worden als ze hand in hand gaat met een krachtige relance die lange, volgehoude­n investerin­gen combineert met broodnodig­e structurel­e hervorming­en van onze arbeidsmar­kt, fiscalitei­t, mobiliteit, enzovoort. Van de 750 miljard euro (subsidies en leningen) die Europa hiervoor voorziet, komt bijna 6 miljard euro naar België. Dat lijkt veel, maar voor een land dat decenniala­ng veel te weinig heeft geïnvestee­rd, gaat het eigenlijk om peanuts. Staatssecr­etaris voor Relance en Strategisc­he Investerin­gen Thomas Dermine (PS) beseft dit. “Net zoals bij de bankencris­is in 2008 is het grootste risico ook nu dat we te weinig en te langzaam investeren”, zegt hij verderop in onze krant. Het federale regeerakko­ord dat hij deels mee schreef, wil de overheidsi­nvestering­en tegen 2024 dan ook optrekken naar 3,5 procent van het bbp. Dat is een volle procentpun­t of 13 miljard euro meer dan vandaag.

Ze mag dan wel een opportunit­eit voor investerin­gen en hervorming­en zijn, de coronapand­emie heeft onze overheidsf­inanciën zwaar ontregeld. Door extra uitgaven en minder inkomsten kijkt de nv België vandaag op tegen een schuld van bijna 500 miljard euro. Ons structuree­l begrotings­tekort (zonder rentelaste­n) zou tegen 2022 ‘maar’ op 3,7 procent van het bbp blijven hangen, maar met de hoogste belastingd­ruk ter wereld en een exponentie­el stijgende vergrijzin­gsfactuur is dit allerminst een reden om te juichen. Toch laat Thomas Dermine het niet aan zijn hart komen. Voor hem wordt economisch­e groei een essentiele factor om onze overheidsf­inanciën weer op orde te krijgen. Nu te weinig en te traag investeren houdt voor hem grotere risico’s in dan te veel en te snel doen.

Wie zijn wij om het wonderkind van le nouveau PS tegen te spreken? Naast uitermate verstandig en charismati­sch beschikt deze 34-jarige Carolo over een moderne maatschapp­ijvisie die PS-krokodille­n enkel zou doen verbleken. Thomas Dermine is dan ook een moderne politicus die past voor het ideologisc­he hokjesdenk­en en de gevechtsko­oi van de ouderwetse politique politicien­ne. Naast investerin­gen en hervorming­en heeft ons land dan ook nood aan meer Derminator­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium