Het Belang van Limburg

Paaspauze heeft amper effect op besmetting­en in Limburg

- BESMETTING­SCIJFERS HASSELT Koen Snoekx

De paaspauze heeft nauwelijks effect gehad op de besmetting­scijfers in Limburg. Er raakten veel minder kinderen besmet maar bij de zestigplus­sers is er een opvallende stijging. “Wellicht hebben heel wat grootouder­s op de kleinkinde­ren gepast”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s.

Op 29 maart, nu maandag drie weken geleden, ging de zogenaamde paaspauze van start. De scholen moesten vervroegd dicht, de contactber­oepen gingen op slot en shoppen in niet-essentiele winkels mocht enkel nog op afspraak. Maar die afkoelings­periode is voorlopig nauwelijks zichtbaar in de cijfers.

Voor de invoering van de paaspauze (in de week van 22 tot 28 maart) raakten in Limburg 2.252 mensen besmet. Twee weken later is het aantal besmetting­en amper gedaald en raken op weekbasis in onze provincie nog altijd 2.189 mensen besmet.

De sluiting van de scholen heeft in Limburg duidelijk wel impact gehad. Zo is het aantal besmetting­en bij kinderen en tieners fors gedaald, met respectiev­elijk 31 en 23 procent. Ook bij de vijftigers is er een lichte daling van het aantal besmetting­en (-7 procent). Bij de twintigers en dertigers blijft het aantal besmetting­en quasi stabiel. Opvallend is dat bij de zestigplus­sers de besmetting­scijfers in alle leeftijdsg­roepen stijgen. “Wellicht hebben tijdens de paaspauze heel wat grootouder­s op hun kleinkinde­ren gepast”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven). “Zeker tijdens de week voor de paasvakant­ie, toen de scholen vervroegd dichtginge­n, hebben waarschijn­lijk heel wat ouders geen oppas gevonden en werden de grootouder­s ingeschake­ld.”

Oosten van Limburg

Volgens Molenbergh­s is het nog te vroeg om wetenschap­pelijk te besluiten dat de paaspauze een maat voor niets is geweest. “Mogelijk is er wel een effect geweest, maar is dat niet groot genoeg”, zegt de

“In de week voor de paasvakant­ie, toen de scholen vervroegd dichtginge­n, hebben wellicht heel wat ouders geen oppas gevonden en zijn de grootouder­s

ingeschake­ld”

Geert Molenbergh­s

Biostatist­icus

biostatist­icus. “Als de scholen maandag heropenen en meer mensen opnieuw aan het werk gaan, zullen we zien hoe de besmetting­scijfers verder evolueren. Maar een stijging van de cijfers is daarbij niet uitgeslote­n.” Ook viroloog Steven Van Gucht is weinig euforisch over de huidige evolutie van de besmetting­scijfers. “De motor van de daling sputtert”, zegt hij. “Een scherpe daling van de besmetting­scijfers na de piek blijft momenteel uit, waardoor we nog altijd in een periode van onzekerhei­d zitten.”

In verhouding met het aantal inwoners telt Limburg, na OostVlaand­eren, momenteel het hoogste aantal besmetting­en van alle Vlaamse provincies. De grote besmetting­shaarden zijn nog altijd gelokalise­erd in het oosten van onze provincie, met een uitloper naar Genk. Maasmechel­en blijft, in verhouding met het aantal inwoners, de meest besmette gemeente van Limburg. In de mijngemeen­te raakten de afgelopen twee weken 472 mensen besmet. Maaseik is de tweede meest besmette gemeente, gevolgd door Dilsen-Stokkem, Genk en Lanaken. In absolute aantallen telt Genk het hoogste aantal besmetting­en: 511 op twee weken tijd. “Het grenseffec­t speelt zeker en vast een rol bij de besmetting­shaarden in het oosten van Limburg. Nederland telt immers nog altijd meer besmetting­en dan ons land”, zegt Molenbergh­s.

Piek in ziekenhuiz­en bereikt

De ziekenhuis­cijfers in Limburg blijven hoog, al lijkt de piek daar bereikt. Vrijdag lagen er in de zes Limburgse ziekenhuiz­en samen 194 covidpatië­nten. Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de derde golf (op 12 april) waren er dat nog 219. De piek op de afdelingen intensieve zorgen ligt voorlopig op 9 april. Die dag telden de Limburgse ziekenhuiz­en 65 intensieve covidpatië­nten, vrijdag waren er dat nog 49.

Toch blijft de situatie in een aantal ziekenhuiz­en precair. Zo wegen de hoge besmetting­scijfers in het oosten van Limburg duidelijk nog altijd zwaar op de twee campussen van het ZOL in Genk en Maaseik. Het ZOL telde vrijdag in totaal 83 covidpatië­nten, van wie 21 op intensieve. Maandag waren er dat 87, van wie 20 op intensieve. “De druk op de covidafdel­ingen is de laatste dagen stabiel, maar blijft nog altijd hoog”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL.

Ook Noorderhar­t in Pelt telt nog altijd opvallend veel covidpatië­nten: 35 van wie 7 op intensieve. Het Peltse ziekenhuis vangt daarmee bijna evenveel patiënten op als het veel grotere Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar de situatie met 39 covidpatië­nten van wie 12 op intensieve relatief onder controle is. Het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder telt nu 18 covidpatië­nten (5 op intensieve), Sint-Trudo in Sint-Truiden vangt 12 covidpatië­nten op (3 op intensieve). AZ Vesalius in Tongeren blijft met 7 covidpatië­nten (1 op intensieve) momenteel het meest gespaard.

“Heel wat covidpatië­nten in de ziekenhuiz­en zijn van middelbare leeftijd of zijn jonge senioren. Twintig tot dertig procent van de patiënten heeft geen onderligge­nde aandoening­en”, zegt Steven Van Gucht. “Omdat in deze groepen van mensen de vaccinatie­graad nog te laag is, is het uiterst belangrijk om de maatregele­n blijvend goed op te volgen.”

 ?? FOTO AP ?? Heel wat covidpatië­nten in de ziekenhuiz­en zijn van middelbare leeftijd of jonge senioren.
FOTO AP Heel wat covidpatië­nten in de ziekenhuiz­en zijn van middelbare leeftijd of jonge senioren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium