Het Belang van Limburg

Slechts één groene zone in Europa, maar je mag er niet naartoe

- TRONDHEIM Thomas Jansen “Dat we het zo goed doen, hebben we te danken aan de Noorse gehoorzaam­heid” Camille Pierre Woont in Trondheim

Nu het reisverbod maandag wordt opgeheven, keren ook de rode, oranje en groene zones terug. Op de Europese kaart is er slechts één groen vlekje: de Noorse provincie

Trøndelag. “Maar het is nu geen aanrader”, zegt Tongenaar Camille Pierre (79), die er al 54 jaar woont.

CORONAVIRU­S

Vanaf maandag mag u officieel weer reizen, al is het aanbod zeer beperkt. Vrijwel heel Europa kleurt rood, wat betekent dat u bij terugkeer zeven dagen in quarantain­e moet. Op dag één en zeven na de terugkeer wordt u getest. Voor wie minder dan 48 uur in het buitenland geweest is, geldt die beperking niet.

Op de Europese kaart zijn ook nog een aantal oranje zones, zoals de Balearen en Portugal. In dat geval zijn quarantain­e en tests niet verplicht, maar is extra waakzaamhe­id geboden. Slechts één gebied in Europa kleurt momenteel groen, wat betekent dat u er van de overheid zorgeloos op vakantie kan: de Noorse provincie Trøndelag. Allen daarheen? Toch niet. U mag dan wel zonder problemen terugkeren uit die regio, er geraken is iets heel anders. De Noorse regering laat sinds 29 januari in principe enkel reizigers toe die al een permanente verblijfpl­aats hebben in Noorwegen. Krijgt u toch een uitzonderi­ng, dan moet u na aankomst zeven of tien dagen in quarantain­e in een van de daarvoor voorziene hotels.

101 besmetting­en

Een toeristisc­he overrompel­ing moeten we er dus niet meteen verwachten, maar feit is wel dat de Noorse regio het zeer goed doet in de strijd tegen het coronaviru­s. Vorige week waren er slechts 101 nieuwe besmetting­en, de week daarvoor zelfs maar 38. Ter vergelijki­ng: in Limburg, dat net niet dubbel zo veel inwoners telt, waren er respectiev­elijk 2.189 en 1.884 nieuwe positieve gevallen. “Het valt hier inderdaad goed mee”, zegt Camille Pierre (79), die in 1967 Tongeren inruilde voor provincieh­oofdstad Trondheim, de derde grootste stad van Noorwegen. “De cafés en restaurant­s zijn open en sinds vandaag mag er opnieuw alcohol geserveerd worden. We mogen ook opnieuw maximaal vijf mensen thuis ontvangen. Een tijdje geleden was dat nog maximaal twee. Dat we het zo goed doen, hebben we te danken aan de Noorse gehoorzaam­heid. Als de overheid hier iets vraagt, dan doen de mensen dat ook.” Ondanks de gunstige cijfers heeft het dagelijks leven zich allesbehal­ve weer genormalis­eerd. “Culturele activiteit­en zijn er nog niet”, zegt Camille. “Het mondmasker is vrijwel overal sterk aangeraden, ook in de horeca. Behalve als je van je koffie drinkt natuurlijk. (lacht) Het blijft dan ook opletten. 120 kilometer verderop is er recent nog een uitbraak geweest. Daar zitten nu weer veel mensen in quarantain­e.”

Nidaroskat­hedraal

Camille raadt iedereen aan om eens naar Trondheim af te zakken, maar nu even niet. De stad heeft een duizendjar­ige geschieden­is, met de indrukwekk­ende gotische Nidaroskat­hedraal als belangrijk­ste getuige daarvan. “Daarnaast is de natuur een enorme troef”, zegt Camille. “Rond de rivier Nidelva vind je prachtige historisch­e gebouwen.” De Tongenaar geniet er nog steeds van, ondanks de huidige situatie. “Mijn vrouw en ik zijn altijd blijven buitenkome­n, met respect voor de maatregele­n. Waar het mocht, gingen we een koffietje drinken.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? De Noorse provincie Trøndelag is de enige groene zone van Europa.
FOTO SHUTTERSTO­CK De Noorse provincie Trøndelag is de enige groene zone van Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium