Het Belang van Limburg

Verblijf coronapati­ënt in Limburgse ziekenhuiz­en opvallend kort

- Liliana Casagrande

CORONAVIRU­S BRUSSEL De verblijfsd­uur van coronapati­ënten in Limburgse ziekenhuiz­en is opvallend korter dan in andere provincies, zo blijkt uit informatie die Frieda Gijbels (N-VA) vroeg aan minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit).

Kamerlid Frieda Gijbels zit in de bijzondere commissie die de aanpak van de coronacris­is onderzoekt. “Uit de uitleg van hoofdartse­n bleek dat ze geen zicht hebben op andere ziekenhuiz­en”, zegt Gijbels. “Ze kunnen zich niet met elkaar vergelijke­n. Dat in sommige ziekenhuiz­en patiënten veel langer op Covid-afdelingen verblijven dan in andere, is een signaal dat ik ook eerder had opgepikt. Dus heb ik Vandenbrou­cke daar een schrifteli­jke vraag over gesteld. Cijfers over verschille­n tussen ziekenhuiz­en heb ik niet gekregen, maar wel per provincie. Daaruit blijkt dat de verschille­n vrij groot zijn. Het gemiddelde aantal ziekenhuis­dagen voor de coronapati­ënten in de periode tussen maart en oktober 2020 ging van 9,5 dagen in Limburg tot 14 dagen al naargelang de provincie.”

In Vlaanderen

zijn

Antwerpen (13,62 dagen) en West-Vlaanderen (13,54 dagen) koplopers, in Wallonië Henegouwen (13,89 dagen) en Luxemburg (14 dagen). “Voor het verblijf op intensieve zorgen lopen de verschille­n nog verder uiteen, van gemiddeld bijna 16 dagen in Limburg tot meer dan 25 dagen in Antwerpen en Luxemburg.”

Van waar de verschille­n komen, is onduidelij­k. De ziekenhuiz­en weten het zelf ook niet, zo blijkt uit een rondvraag van deze redactie bij de ziekenhuiz­en van Hasselt, Genk en Sint-Truiden. “Het enige wat ik kan bedenken, is dat Limburg in de eerste golf hard werd getroffen”, zegt Hans Ramaekers, directeur van Noorderhar­t (Pelt). “De druk op de bedden was hier het hoogst van alle provincies.” Frieda Gijbels werkt al langer aan een wetsvoorst­el dat informatie voor iedereen beschikbaa­r wil maken. “Transparan­tie is in een crisis als deze uiterst belangrijk. Dit is een nieuwe infectiezi­ekte. Alle gegevens moeten worden verzameld, geanalysee­rd én uitgewisse­ld.”

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Kamerlid Frieda Gijbels.
FOTO ROGER DREESEN Kamerlid Frieda Gijbels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium