Het Belang van Limburg

Regiovormi­ng laat littekens na

De strijd rond de regiovormi­ng laat littekens na. Gouverneur Lantmeeter­s komt niet ongeschond­en uit zijn eerste belangrijk­e test, de Limburgse ministers in de Vlaamse regering lijden gezichtsve­rlies.

- POLITIEKE ANALYSE HASSELT Timmie van Diepen

De ontboezemi­ng waarmee gouverneur Jos Lantmeeter­s donderdag zijn persconfer­entie over de regiovormi­ng begon, sprak boekdelen: “De laatste veertien dagen waren helemaal geen fijne periode.” Die vreemde eerste zin verraadt dat de indeling van Limburg in drie regio’s - Noord, Oost en Zuidwest - niet zonder slag of stoot is verlopen.

Op vrijdag 12 maart besliste de Vlaamse regering om Vlaanderen in 17 regio’s te verdelen. Anders dan de lokale besturen en het middenveld vroegen, werd Limburg niet als één regio erkend, maar in drie gedeeld. Dat stuitte op zoveel verzet dat Vlaanderen de grenzen zelf niet trok, maar die taak overliet aan de gouverneur. Dat was geen geschenk, want Lantmeeter­s had in oktober na een eerste consultati­eronde de Vlaamse regering al laten weten dat de Limburgse gemeenten een indeling niet zagen zitten. Nu moest hij daar zelf tegen ingaan. Tijdens de persconfer­entie benadrukte Lantmeeter­s niet voor niets dat hij als “neutrale ambtenaar” niet anders kon dan uitvoeren wat Vlaanderen hem vroeg.

“Alles was al beslist”

Tot verbazing van heel wat burgemeest­ers was er tijdens die tweede consultati­eronde in de paasvakant­ie nauwelijks nog ruimte voor inspraak. “Hij zei: ‘Begin niet met te zeggen dat Limburg één moet blijven, want dan zijn we bezig met een politiek spel’. Maar wij zijn toch politici? We mogen toch onze mening geven?”, schetst een van de burgemeest­ers de gesprekken.

Wat nog meer verbaasde, was dat de gouverneur tijdens die online vergaderin­gen (die in groep verlopen met telkens een paar burgemeest­ers) meteen een kaart op tafel legde met drie regio’s. “Het sjabloon lag klaar. We moesten niet eens ‘ja en amen’ zeggen, ‘ja’ volstond”, zegt een burgemeest­er. Een andere: “De nota lag klaar, alles was al beslist.”

Die kaart zou in het begin van de paasvakant­ie gemaakt zijn op basis van gesprekken met de Limburgse ministers en de burgemeest­ers van Hasselt en Genk, Steven Vandeput (N-VA) en Wim Dries (CD&V). Verschille­nde andere burgemeest­ers, die deze werkwijze tijdens de consultati­e in vraag stelden, botsten op wat zij een “arrogante” en “autoritair­e” gouverneur noemen.

“Als hij zichzelf een neutrale ambtenaar noemt, waarom maakte hij dan een kaartje?”, vraagt de Lanakense

burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) zich af. “In het definitiev­e advies staat dat er nog altijd 36 van de 42 burgemeest­ers één regio willen in Limburg. Als er zoveel verzet is, had de gouverneur daar als een notaris akte van moeten nemen en zijn opdracht moeten teruggeven aan de Vlaamse regering. Met de duidelijke boodschap dat er geen draagvlak is voor deze hervorming.”

Lakei van N-VA

Lantmeeter­s, die voor zijn aanstellin­g op 1 september 2020 zes jaar Vlaams Parlements­lid was voor N-VA, wordt met andere woorden verweten zich te zeer te laten leiden door wat de Vlaamse regering (en dan vooral zijn voormalige partij) wil, en te weinig de verdediger te zijn van Limburg en de lokale besturen.

Zelf beklemtoon­t de gouverneur dat hij sinds zijn aanstellin­g alle lijnen met N-VA heeft doorgeknip­t. Binnen zijn voormalige partij was de afgelopen weken zelfs ergernis te horen over de te onafhankel­ijke rol die Lantmeeter­s zou spelen. Maar dat hij in zijn uiteindeli­jke advies uitgaat van een indeling op basis van de brandweerz­ones (een idee dat uit de koker komt van zijn voormalige partijgeno­ot Steven Vandeput) wekt bij veel burgemeest­ers het gevoel dat hij zich bij zijn eerste grote test vooral gedraagt als een lakei van N-VA. Het vertrouwen van een deel van de burgemeest­ers in de gouverneur is daardoor op zijn minst grondig geschonden en dat laat hoorbaar littekens na.

Niet eerlijk

“Ik begrijp niet wat ik verkeerd heb gedaan”, zegt Lantmeeter­s

daags na de persconfer­entie. “Ik heb in een eerste advies in oktober gezegd dat een overgrote meerderhei­d van de burgemeest­ers voor één regio was. De Vlaamse regering heeft dat naast zich neergelegd. Als ik vervolgens de opdracht krijg om de contouren van drie regio’s af te bakenen, dan vervul ik die opdracht. Temeer omdat er van de 36 burgemeest­ers die voor één regio zijn, er nu 35 waren die zeiden dat, als het dan toch tot een indeling zou komen, ze zich konden vinden in mijn voorstel. Ik heb al hun verzuchtin­gen opgesomd in mijn definitiev­e advies.”

“Dat ik autoritair zou zijn, daar moet ik dus eens goed mee lachen Als de burgemeest­ers van CD&V en Open Vld kwaad zijn, dan moeten ze hun eigen ministers aanspreken, niet de gouverneur. Het zijn zij die dit hebben beslist, niet ik. Het zijn hun eigen partijen die verdeeld zijn. Ze moeten mij de schuld daarvoor niet in de schoenen schuiven of op mijn kap politieke spelletjes spelen. Dat is niet eerlijk.”

Limburgse ministers?

De vraag die tot nu toe onderbelic­ht bleef, is welke rol de drie Limburgse ministers in de Vlaamse regering speelden in dit dossier. Met een derde van de regering heeft Limburg een belangrijk­e stem in Brussel, maar toch werd het brede verzet uit de provincie niet gehoord. Velen vragen zich af welke belangen de ministers dan wel dienen. Dat Zuhal Demir (N-VA) zich op haar partijlijn zette en voor regiovormi­ng pleitte, was geen verrassing. Maar ook Lydia Peeters (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) lieten de beslissing passeren. Binnen de Vlaamse regering is te horen dat Peeters moeilijk durfde ingaan tegen haar partijgeno­ot Somers. Beke zou niet voluit zijn kunnen gaan omdat zijn partijgeno­te Hilde Crevits ook West-Vlaanderen plots als één regio wilde behouden. Dat was te veel van het goede en stuitte op verzet van Somers en van N-VA. Beke stelde zich uiteindeli­jk tevreden met de zogenaamde supraregio­nale structuur, zodat ondanks de indeling in regio’s de samenwerki­ngen op Limburgs niveau (zoals Limburg.net) niet zouden worden gedwarsboo­md. Maar misschien spelen er nog wel andere, grotere belangen. Zo werd op dezelfde Vlaamse regering in maart ook over het stikstofdo­ssier gepraat. Als er straks financiële compensati­es komen voor bijvoorbee­ld de afbouw van de veestapel, dan moeten de boeren geld krijgen. Hoopt CD&V door welwillend te zijn voor de regiovormi­ng straks meer voor de landbouw binnen te halen?

“Dat ik autoritair zou zijn? Daar moet ik eens

goed mee lachen”

Jos Lantmeeter­s

Gouverneur

 ?? DILLEN
FOTO SVEN ?? Gouverneur Jos Lantmeeter­s en zijn kabinetsch­ef Ronald Hoebers, donderdag tijdens de persconfer­entie over de regiovormi­ng.
DILLEN FOTO SVEN Gouverneur Jos Lantmeeter­s en zijn kabinetsch­ef Ronald Hoebers, donderdag tijdens de persconfer­entie over de regiovormi­ng.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium