Het Belang van Limburg

Man schiet acht mensen dood bij Amerikaans koerierbed­rijf

- SCHIETPART­IJ VERENIGDE STATEN Guy Stevens

Acht doden en minstens zeven gewonden in een vestiging van koerierdie­nst FedEx in Indianapol­is. Dat is de trieste balans na de vijfde schietpart­ij met dodelijke afloop in evenveel weken in de VS.

Meer dan honderd familieled­en en geliefden van de werknemers waren in de nacht van donderdag op vrijdag naar het Holiday Inn-hotel gekomen. Even daarvoor, rond 23 uur lokale tijd, had een man op de parking en binnen in de FedExvesti­ging

in Indianapol­is een bloedbad aangericht. Maar omdat gsm’s op de werkvloer verboden zijn, konden werknemers niets van zich laten horen.

Wachten

Volgens getuigen hing in het hotel een bijzonder gespannen sfeer. “Voorlopig weten we niets”, zei een vrouw wier schoonzuss­en bij FedEx werken. “We kunnen alleen maar wachten.” Pas om 2.45 uur ’s nachts kregen zij de namen te horen van de overledene­n. En dan was het nog uren wachten op nieuws van zij die het wel overleefde­n.

De dader was donderdaga­vond rond 23 uur lokale tijd de parking van het bedrijf opgereden en gewapend uitgestapt. Zonder voorgaande discussie of woordenwis­seling begon hij wild in het rond te schieten. Eerst buiten, daarna ook binnen. Bij de schietpart­ij vielen uiteindeli­jk acht doden – vier buiten en vier binnen – en minstens zeven gewonden. Vier van hen werden met schotwonde­n naar het ziekenhuis gebracht, een vijfde met verwonding­en door rondvliege­nde scherven. De anderen konden zelf naar het ziekenhuis gaan. Toen de dader oog in oog kwam te staan met de politie, besliste hij ook zichzelf van het leven te beroven. Wie de man was en wat zijn motief was, is nog niet geweten.

Het is al de vijfde dodelijke schietpart­ij in vijf weken in de VS, en de 147ste schietpart­ij in 2021 in het land. Na het nieuwe drama gaan dan ook opnieuw stemmen op om de wapenwet te hervormen, een discussie die al jarenlang woedt in het land.

 ?? FOTO AP ?? Voor familie en vrienden was het bang afwachten op nieuws.
FOTO AP Voor familie en vrienden was het bang afwachten op nieuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium