Het Belang van Limburg

Verhuist in Antwerpen naar een van de meest indrukwekk­ende panden van de stad:

- Marij Wyers

ERFGOED ANTWERPEN

Het beschermde bankgebouw uit 1879 staat leeg sinds 2013. Donum neemt dit najaar als eerste zijn intrek in het gerenoveer­de pand. De woon- en interieurz­aak vestigt zich in de twee gelijkvloe­rse bankgebouw­en. Een oppervlakt­e van zo’n 1.500 vierkante meter. “Opnieuw een historisch­e locatie, inderdaad.” Jos Peeters knikt. Samen met zijn vrouw Noëlla Vangeel staat hij aan het hoofd van de zaak. “Het klopt dat we een voorliefde hebben voor dit soort panden. De Nationale Bank is eerder toevallig op ons pad gekomen. We hebben tijdens de coronacris­is veel nagedacht. Iedereen ziet dat de retailsect­or onder druk staat. We proberen hierop te anticipere­n. Zo zijn we onze locatie in vraag gaan stellen. Ons oog viel op de Nationale Bank omdat we ons nog meer willen focussen op totaalproj­ecten, zowel groot als klein. Met dit gebouw maken we een statement”, verduideli­jkt Jos Peeters.

Interieur

Tijdens de lockdowns zijn mensen weer meer aandacht gaan besteden aan wonen én werken in huis. Tegelijk kenden ook webwinkels een succes. “In dit historisch­e gebouw brengen we een inspireren­de beleving voor mensen die een woon- of werkruimte willen aanpakken. Met ons team van interieura­rchitecten en adviseurs helpen we hen bij het maken van keuzes. Veel mensen weten wat ze mooi vinden maar ze vinden het moeilijk om meubels, verlichtin­g en gordijnen te combineren. En inderdaad, dat vraagt kennis en denkwerk, en dat willen wij bieden”, zegt Jos. Hij voegt er meteen aan toe dat mensen bij Donum ook nog altijd een los stuk kunnen kopen. En dat Donum ook warmloopt voor miniprojec­tjes. De Limburgse bescheiden­heid van het koppel, waarbij Noëlla vooral het gezicht is in de winkel, behouden ze ook in Antwerpen. “We voelen ons nog erg betrokken bij Limburg, veel klanten blijven ons volgen.”

Risico’s nemen

In Hasselt is het designicoo­n in 1987 geboren. Het begon klein, als een mooie geschenken­winkel in galerij De Ware Vrienden. Stapje voor stapje is Donum gegroeid: naar het prestigieu­ze pand van voormalige boekhandel Heideland op de Grote Markt en in 2000 naar het statige postgebouw op de Havermarkt. “Ondernemen is een kwestie van creatief zijn en risico’s durven nemen. Bij ons is dat niet anders”, liet Jos jaren geleden al optekenen. Het koppel designlief­hebbers opende in 2006 een tweede winkel in Antwerpen in het voormalige klooster Hopland. Het huidige pand op de Frankrijkl­ei ruilt Donum dit najaar opnieuw in voor een gebouw met een rijke geschieden­is.

Dit bankgebouw vormde in de 19de eeuw een belangrijk financieel machtscent­rum in ons land. Vandaag is het eclectisch­e gebouw uit 1879 nog beeldbepal­end voor Antwerpen. Het driehoekig­e bouwwerk met binnenkoer is van de hand van architect Hendrik Beyaert. Het interieur is een prachtig decor van marmer, pleister, hout, koper- en ijzerwerk in de stijl van neoclassic­isme en neoVlaamse reanaissan­ce. Dit bouwkundig erfgoed vormt als het ware een eilandje tussen de Frankrijkl­ei en de Leopoldpla­ats.

In 2013 beëindigde de Nationale Bank er haar activiteit­en door de verminderd­e bedrijvigh­eid in de biljettenv­erwerking. Een jaar later werd dit beschermd monument voor 7 miljoen euro gekocht door vastgoedon­twikkelaar Groep L. Die heeft het volledig gerenoveer­d. De kantoren van Groep L zijn gevestigd in het hoofdgebou­w, waar de gouverneur van de Nationale Bank indertijd woonde. Donum wordt in oktober de eerste huurder.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Donum, de designzaak van Jos Peeters en Noëlla Vangeel, neemt zijn intrek in het indrukwekk­ende pand van de Nationale Bank.
FOTO LUC DAELEMANS Donum, de designzaak van Jos Peeters en Noëlla Vangeel, neemt zijn intrek in het indrukwekk­ende pand van de Nationale Bank.
 ?? FOTO KATOO PEETERS ?? Het interieur van het bankgebouw is een prachtig decor van marmer, pleister, hout, koper- en ijzerwerk.
FOTO KATOO PEETERS Het interieur van het bankgebouw is een prachtig decor van marmer, pleister, hout, koper- en ijzerwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium