Het Belang van Limburg

Vooral jonge gezinnen vonden in paasvakant­ie de weg naar Limburg

- Geert Houben

TOERISME HASSELT

Het is al de tweede paasvakant­ie in de pandemie, en dat weegt op de toeristisc­he sector. Vorig jaar moesten we vooral virtueel op ontdekking, nu mocht toch al 86 procent van de logies de deuren openen. Ook heel wat attracties waren toegankeli­jk. “De coronamaat­regelen zorgen voor een aardversch­uiving in onze sector. Buitenland­ers zijn er niet, maar we zagen nog nooit zoveel jongeren naar Limburg komen”, zegt gedeputeer­de voor Toerisme Igor Philtjens (Open Vld). “We zien grote uitschiete­rs, zowel in positieve als in negatieve zin. Kleine logies liggen vol maar grote vakantiewo­ningen staan leeg. Ondanks het wispelturi­ge weer en de coronabepe­rkingen beleeft het toerisme in Limburg een vakantie die vergelijkb­aar is met andere jaren en het op sommige vlakken zelfs beter doet. Alleen gaat achter dat evenwicht een dubbel verhaal schuil.”

Telewerk op vakantie

De vakantiewo­ningen kenden met een bezettings­graad van 75 procent een zeer goede paasvakant­ie, al ging het vooral om kleinere groepen. Ook kampeerlog­ies scoorden met 66 procent oké. Voor de vakantiepa­rken was het een minder goede periode, en vooral de hotels scoorden slecht. “Hotels die afhaalmaal­tijden aanbieden doen het beter, maar over het algemeen liggen de hotelboeki­ngen onder het gemiddelde. Hoteluitba­ters geven aan dat het winkelen op afspraak voor annulaties zorgt. Voor jeugdlogie­s mogen we echt van een drama spreken. Zij zijn nu eenmaal heel afhankelij­k van grote groepen.” Vooral korte verblijven van twee tot drie nachten waren in trek, wat eerder normaal is voor de paasvakant­ie. Het zijn vooral kleine gezelschap­pen, koppels en gezinnen, vaak jonger dan gewoonlijk, die hun weg vinden naar Limburg. Opvallend is een nieuwe groep gasten: mensen die er even tussenuit willen en telewerken vanuit hun vakantiepl­ek.

Nieuwe troeven

Binnenattr­acties konden door het mindere weer en de ingeperkte capaciteit het bordje volzet meermaals bovenhalen. Buitenattr­acties moesten het hebben van de mooiere tweede vakantiewe­ek en het paasweeken­d. De fietsverhu­ur bij fietsparad­ijs Limburg liep op tot 50 procent. Toch waren er minder fietsers, vooral in het paasweeken­d. Er waren nu ook meer attracties open dan vorig jaar, toen fietsen nagenoeg het enige was wat nog kon gezien het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen. Bokrijk kan mooie cijfers voorleggen. Het openluchtm­useum was dagelijks geopend als gratis wandelpark. Het domein stevent af op zo’n 65.000 bezoekers. “Uit de bevraging van Visit Limburg blijkt dat de Limburgse toeristisc­he ondernemer­s opnieuw wat vertrouwen hebben in de toekomst”, zegt Philtjens. “Het voorbije jaar heeft de Belg in Limburg een mooi aanbod ontdekt dat zijn verwachtin­gen oversteeg. Daar gaan we op inspelen om hen opnieuw uit te nodigen. Met nieuwe fietsbelev­ingen zoals Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen en de plannen rond de mijnbelevi­ng op be-Mine, heeft Limburg binnenkort nog enkele extra troeven.”

 ?? SERGE MINTEN
FOTO ?? Bokrijk kan voor de voorbije paasvakant­ie mooie bezoekersc­ijfers voorleggen.
SERGE MINTEN FOTO Bokrijk kan voor de voorbije paasvakant­ie mooie bezoekersc­ijfers voorleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium