Het Belang van Limburg

Thuis is uw bureaustoe­l nefast voor bloeddruk en cholestero­l

- Mathijs Vangeloven

GEZONDHEID HASSELT Belgen zitten gemiddeld 6 uur en 39 minuten neer per dag, en daar heeft telewerk ook zijn aandeel in. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische Cardiologi­sche Liga.

Meer nog: 22,2 procent van de Belgen brengt meer dan acht uur per dag zittend door. “Een derde van hun leven dus”, verduideli­jkt Inge Van Eycken, woordvoers­ter van de Belgische Cardiologi­sche Liga. “Dat cijfer is nog verslechte­rd door de lockdown. Als je thuiswerkt, beweeg je onbewust een pak minder dan wanneer je naar kantoor gaat. Daar neem je af en toe de trap, wandel je naar de koffiemach­ine, ga je eens naar een collega.”

Dat beseft ook Bert Op ’t Eijnde. Hij is inspanning­sfysioloog aan de UHasselt en doet onderzoek naar de gevolgen van zitgedrag. “Zitten is nefast voor onze gezondheid”, weet hij. “Het wordt daarom al jaren ‘het nieuwe roken’ genoemd. Als we te veel zitten, slibben onze bloedvaten sneller dicht en stijgen onze bloeddruk, rusthartsl­ag en cholestero­l. Dat gebeurt zeer snel: al na een paar dagen meer zitten dan anders, krijg je meer negatieve effecten op de gezondheid. Al is het omgekeerde ook waar.”

Geen kan, maar glas

Om zo veel mogelijk mensen recht te krijgen uit hun stoel, zet de Liga een campagne op poten. “Met ‘Please Stand Up and Move’ willen we mensen met eenvoudige tips thuis ook in beweging krijgen”, zegt Van Eycken. “Neem bijvoorbee­ld in plaats van een kan water, een glas dat je steeds gaat vullen. Of zet elk uur een alarm waarop je moet rechtstaan. Al wandelend bellen is ook een goede tip. Belangrijk is om jezelf een doel te geven. Denk daarbij aan de fameuze 10.000 stappen per dag.” “Mijn advies: doorbreek je zitgedrag, de hele dag lang. Elk uur even opstaan, levert al heel positieve effecten op”, zegt Op ’t Eijnde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium