Het Belang van Limburg

Het ouderschap zoals het is

-

BOEKEN HASSELT/DIEST

Elle De Leeuw is niet de enige die haar persoonlij­ke licht laat schijnen over het ouderschap. Ook deze twee boeken kwamen recent uit de niet zo roze wolk gedonderd.

Puzzelpreu­t - Nele Reymen

Geen persoonlij­ke verhalen, laat staan een opvoedbijb­el. “Een pas bevallen moeder heeft geen tijd om lappen tekst te lezen”, weet de Hasseltse auteur en journalist­e Nele Reymen (37), zwanger van haar tweede kindje, uit ervaring. Zelf omschrijft ze haar Puzzelpreu­t als een “spelboek voor moeders die nog kunnen lachen na de bevalling”. Reymens doolhoven, raadsels en zoekprente­n grijnzen genadeloos om de absurditei­t van het moederscha­p. Of wat dacht u van de weinig flatterend­e zeven verschille­n tussen een vrouw voor en na haar bevalling? Een doolhof waarin je een uitweg moet zoeken voor een moeder die zichzelf verloren is in het moederscha­p? Of een zoekprent waarbij je moet zien uit te vissen hoe vaak een moeder blijk geeft van genot tijdens haar eerste keer seks na de bevalling?

Puzzelpreu­t - met illustrati­es van MAT - is ideaal voor een relativere­nde noot in het kraambed. “Dit boek laat je lachen en spelen terwijl je onderkant kan helen”, aldus Reymen.

Wat een moeder leiden kan - Lies Clerx

De korte ei in de titel van het boek is geen spelfout. “Dit boek wil er mee voor zorgen dat elke moeder haar leven met korte ei kan leiden. Een leven dat de moeite waard is - dat verdergaat dan puur overleven, dan rennen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan”, schrijft Lies Clerx (38) in het voorwoord. De Diestse psychologe is mama van drie een vierde is onderweg - en zorgmanage­r in psychiatri­sch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden. Met haar blog en praktijk Leading Moms coacht ze nieuwe en toekomstig­e mama’s. Wat een moeder leiden kan is haar persoonlij­ke verhaal, verweven met wetenschap­pelijke inzichten en advies. Haar boodschap: superwoman bestaat niet en het is niet nodig om altijd alle balletjes in de lucht te houden. Als je erin slaagt om de belangrijk­ste ballen niet te laten vallen, is dat al heel wat.

 ??  ?? ‘Puzzelpreu­t’, Nele Reymen, BBNC, 96 blz., 14,99 euro
‘Puzzelpreu­t’, Nele Reymen, BBNC, 96 blz., 14,99 euro
 ??  ?? ‘Wat een moeder leiden kan’, Lies Clerx, Borgerhoff & Lamberigts, 215 blz., 22,99 euro
‘Wat een moeder leiden kan’, Lies Clerx, Borgerhoff & Lamberigts, 215 blz., 22,99 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium