Het Belang van Limburg

Jean geeft bomen uit de jungle nieuwe thuis in zwembad Terhills

-

schenken we hen bijvoorbee­ld zaadjes van papaja’s met meer vruchtvlee­s, introducer­en we nieuwe fruitbomen, leggen we rijstvelde­n aan, … Bovendien brengen we de lokale inwoners moderne landbouwte­chnieken bij. Uiteindeli­jk zijn het projecten waar je veel voldoening uithaalt: je redt bomen, helpt mensen én maakt een prachtig vakantiepa­rk.”

Boom van Fidel Castro

Toch ziet niet iedereen Jean even graag komen. Doorheen de jaren stond hij al voor verschille­nde gevaarlijk­e situaties. “Zeker in de Afrikaanse landen. Mensen ruiken geld en kansen. De locals die ik meeneem op expeditie worden daarom zorgvuldig geselectee­rd. Vaak heerst er veel argwaan over wat we doen. Ze snappen niet waarom we een kromme boom gaan halen, terwijl er 1.000 rechte naast staan. Dan denken ze dat we iets achterhoud­en: dat we een schat opgraven onder de boom of stiekem psychedeli­ca pikken.”

Door zijn kunde is de bioloog zelfs in de hoogste regionen gekend. Zoals op Cuba, waar hij van Fidel Castro een oude koningspal­m cadeau kreeg. “In zijn immense botanische tuin was er een uitbraak van een bacteriële infectie. Omdat er op het eiland overal oren waren, wist Castro dat ik er rondliep en hem mogelijk kon helpen. Dat klopte, de ziekte was eenvoudig te genezen. Uit dank wilde hij me graag ontmoeten en stond hij erop dat ik een boom meenam. Zelf was ik er niet zo happig op: ik kwam regelmatig in de VS.”

Geïnjectee­rde mummies

Die Cubaanse boom prijkt nog steeds in de Market Dome van Center Parcs Erperheide. Maar hoe krijg je in godsnaam zo’n boom hier? “Ze zitten zeven weken op een schip zonder lucht en water. Twee dingen waar een boom niet zonder kan. We pakken ze in als mummies en injecteren ze met een gel. Daardoor kan hij vier tot acht weken zonder licht, water en verzorging in een container overleven. Na grondige keuring en een rustperiod­e komen ze uiteindeli­jk hier terecht. Een proces van jaren.”

Uiteindeli­jk krijgen Jeans ‘levensmaat­jes’ een warme thuis in de subtropisc­he zwembaden van Center Parcs. “Het zijn echt verwende nesten hier. We simuleren zoveel als we kunnen de natuur. Per jaar zal in dit zwembad bijvoorbee­ld tot 11 ton bladafval aangroeien. Normaal wordt dat afgevreten door jonge dieren. Dat imiteren we hier door met speciaal gereedscha­p de jonge, blaadjes ‘af te bijten’. In hun land van herkomst waren ze ten dode opgeschrev­en, hier staan ze in 2221 nog.”

Mooiste panorama van Vlaanderen

Hoewel Jean dit jaar op pensioen mag, denkt hij nog lang niet aan vertrekken. “Dat kan ik niet. Zolang ik kan wil ik mensen en natuur dichterbij elkaar blijven brengen. Ik heb het voorrecht om een klein stukje van de tuin van de schepper te herstellen. Ooit noem ik mezelf wel eens een de tuinman van de Schepper.”

En dat mag gerust. In zijn veertigjar­ige carrière herschiep hij meer dan enkel vakantiepa­rken. Het ‘mooiste panorama van Vlaanderen’ - gelegen in Terhills - heeft ons land te danken aan Jean.“Ik was overtuigd dat we van de mijnterril­s iets konden maken. Uiteindeli­jk overtuigde ik de aandeelhou­ders en lieten ze me mijn gang gaan. Via hydroseedi­ng hebben we de zwarte terrils omgetoverd tot een van de mooiste plekjes van België.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jean bij de 145 jaar oude Bengaalse vijgenboom die hij redde in Cambodja.
FOTO TOM PALMAERS Jean bij de 145 jaar oude Bengaalse vijgenboom die hij redde in Cambodja.
 ?? FOTO RR ?? Jean aan het werk in de Cambodjaan­se regenwoude­n.
FOTO RR Jean aan het werk in de Cambodjaan­se regenwoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium