Het Belang van Limburg

Coaches erkennen fouten, maar blijven op post

-

Het rapport vermeldt duidelijk dat er sprake is geweest van “psychisch grensovers­chrijdend gedrag”, gepleegd door “meerdere coaches” en dat een deel van de voormalige gymnastes daarvan een blijvende impact ondervindt. Ook heeft de Gymfed onvoldoend­e ingegrepen toen atletes de voorbije jaren hun bekommerni­ssen uitten.

Mentaal en fysiek leed

Onder meer omdat ze bij de Gymfed geen gehoor vonden, kwamen de voorbije zomer ook in België turnsters met verhalen over mentaal en fysiek leed naar buiten. Aanvankeli­jk relativeer­den Marjorie Heuls en Yves Kiefer de feiten, maar nu geeft het Franse trainersdu­o toe dat hun trainingsm­ethodes mentaal leed hebben veroorzaak­t. “Aan iedere gymnast die op welke manier dan ook psychisch grensovers­chrijdend gedrag ervaren heeft, bieden we oprecht excuses aan”, klinkt het. “Het was nooit onze intentie om gymnasten te kwetsen of te kleineren.”

Cultuurswi­tch

De erkenning van het doorstane leed en bijhorende excuses zijn voor de klokkenlui­ders een belangrijk­e eerste stap. Zij hopen nu op een cultuurswi­tch die het welzijn van de atleten centraal stelt, al blijft bij sommigen nog steeds argwaan heersen. De commissie-Weyts stelde een lijst met dertien aanbevelin­gen op, die de huidige gymnastes en hun opvolgster­s moet vrijwaren van vroegere excessen. De commissie erkent eveneens dat de samenwerki­ng tussen deze generatie atletes en hun coaches goed verloopt. Sportminis­ter Ben Weyts (N-VA) pleit er dan ook voor om de huidige structuur te bestendige­n tot de Olympische Spelen en daarna.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium