Het Belang van Limburg

Schandalen in het turnen: over

- Marc Cornelisse­n

Een publiek mea culpa van de coaches en de federatie, maar geen verdere sancties. Zo is het gymschanda­al in Vlaanderen afgewikkel­d. Maar hetzelfde misbruik zat ook in de rest van de wereld ingebakken in het turnen. Hoe hebben andere landen gereageerd?

VERENIGDE STATEN 420 jaar cel voor pedofiel Nassar

De getuigenis­sen die de wereld rondgingen onder de naam #GymnastAll­iance zijn begonnen in de Verenigde Staten. De bal ging op 24 juni 2020 aan het rollen door Athlete A. Die documentai­re op Netflix volgt onderzoeks­journalist­en van The Indianapol­is Star als zij in 2016 het seksueel misbruik van Larry Nassar blootlegge­n. Nassar (57) was de dokter en osteopaat van het Amerikaans­e gymteam die tussen 1992 en 2015 turnsters verkrachtt­e of misbruikte. De pedofiel zit nu voor 60 jaar in een federale gevangenis wegens het bezit van kinderporn­o, waarin hij zelf soms figureerde. Als hij die straf overleeft, wacht hem nog eens 360 jaar cel in de staat Michigan wegens het misbruik van minstens 265 meisjes. Daarbij ook olympisch kampioenen als Simone Biles.

Niet alleen Nassar werd gestraft. Het hele bestuur van de Amerikaans­e turnbond moest aftreden en voorzitter Steve Penny wordt vervolgd voor het sjoemelen met bewijsmate­riaal. Ook bij de Michigan State University, die al 500 miljoen dollar betaalde aan de slachtoffe­rs, rolden koppen. John Geddert, de hoofdcoach van Team USA in Londen 2012, werd op 25 februari van dit jaar officieel beschuldig­d van seksuele misdrijven. Kort daarop stapte hij uit het leven.

GROOT-BRITTANNIË Hoofdcoach en CEO treden terug

Athlete A maakte wereldwijd de tongen los. Het ging dan niet meer over seksueel misbruik, maar over fysiek geweld, psychisch grensovers­chrijdend gedrag en body shaming. Het begon in Groot-Brittannië, waar enkele gymnasten naar buiten traden. De beweging kreeg pas echt aandacht toen Becky en Ellie Downie het voortouw namen. De zussen wonnen op het laatste WK respectiev­elijk zilver (op de brug, na Nina Derwael) en brons. Zij getuigden hoe het misbruik ingebakken zit in de opleiding en als “compleet normaal” wordt beschouwd. In februari van dit jaar trokken 17 meisjes naar de rechter tegen British Gymnatics, waar de bobo’s de andere kant opkeken bij de 300 klachten die elk jaar binnenkwam­en. CEO Jane Allen en hoofdcoach Amanda Reddin traden terug. The Whyte Review kreeg input van 400 personen, maar komt pas in augustus, na de Spelen, met een eindrappor­t. Een tussentijd­s verslag maakt gewag van “pesten, kleineren, extreme gewichtsco­ntrole, overbelast­ing, gebruik van overmatige fysieke kracht,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium