Het Belang van Limburg

Heel de wereld rollen koppen

-

trainen met ernstige blessures, psychologi­sche terreur, dwangmatig­e controle en onwil om klachten te behandelen.”

NEDERLAND Coaches geweerd van de Spelen

Nederland stond in juli in rep en roer na bekentenis­sen van coach Gerrit Beltman. Over de coach van Aagje Vanwallegh­em was in 2013 al een boek geschreven, ‘De Onvrije Oefening’, door Simone Heitinga en Stasja Köhler. Beltman biechtte mentaal en fysieke mishandeli­ng op. Daarop volgde een stroom aan getuigenis­sen, waaronder die van Joy Goedkoop over Vincent Wevers. Wevers en bondscoach Gerben Wiersma werden meteen uit de turnzalen verbannen, het hele topsportpr­ogramma voor vrouwen werd een tijd stilgelegd. Vorige week werden drie omstreden coaches (Wevers, Nico Zijp en Wolther Kooistra) verbannen van de Spelen in Tokio. Opmerkelij­k: Wevers is de vader en de coach van Sanne Wevers, de regerende olympische kampioene op de balk. De Nina Derwael van Nederland, zeg maar.

DUITSLAND Topcoach op zijspoor gezet

In Duitsland is coach Gabriele Frehse niet meer welkom in het olympische trainingsc­entrum in Chemnitz. Haar methodes werden uit de doeken gedaan in ‘Der Spiegel’ door tien gymnasten, waaronder Pauline Schäfer, in 2017 wereldkamp­ioene op de balk. Toen zij in 2018 haar verhaal deed, werd ze zelf tijdelijk geschorst. Maar na interviews met 32 personen – gemiddeld 3,5 uur per getuige – oordeelde een onafhankel­ijke commissie in januari van dit jaar “dat in zeventien gevallen voldoende bewijzen zijn voor psychisch geweld”. Verder acht ze bewezen dat Frehse haar pupillen zonder voorschrif­t pijnstille­rs gaf, ze wedstrijde­n en trainingen liet afwerken met blessures en ze tot eetstoorni­ssen dreef. Frehse bekende verbaal geweld, maar diende voor de rest tegenklach­t in. Het parket voert nu ook een onderzoek. De overheid van Saksen zal sportfinan­ciering voortaan koppelen aan een integer beleid.

FRANKRIJK Kieffer 15 jaar geleden al in opspraak

Frankrijk kent de problemati­ek al meer dan tien jaar. Yves Kieffer, de in opspraak gebrachte coach van Nina Derwael, brak in Athene 2004 door met de gouden medaille van Emilie Le Pennec. Maar Kieffer werd in de jaren nadien in opspraak gebracht door Chloé Briand. Het ministerie van Sport sprak hem in 2008 vrij van fysiek geweld, maar stelde wel “verbale ontsporing­en en agressie” vast. Dat hij in 2009 naar de Vlaamse Gymfed uitweek, had veel van een vlucht. Sindsdien lijkt Frankrijk zich bewust van de problemati­ek. In februari van dit jaar startte het parket in SaintEtien­ne wel een onderzoek na een klacht van drie meisjes over seksueel misbruik in de jaren ’80 en ‘90.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium