Het Belang van Limburg

Peter Maes, na operatie redding: “We moeten doorstart durven maken”

-

Flashback naar 12 december 2020. De Kanaries verliezen thuis tegen Charleroi hun eerste wedstrijd onder Peter Maes en donderen naar de laatste plaats. Donkere wolken pakken zich samen boven Stayen maar Maes gelooft nog rotsvast in een goede afloop. Met een fantastisc­he remonte trekt hij vervolgens STVV uit het moeras en zet hij zijn comeback in eerste klasse in de verf. Voor het slagen van ‘operatie redding’ mag Maes de pluimen op zijn hoed steken. Maar wie de Lommelaar kent, weet dat dat geen eindpunt is. Maes is een bouwer, en dat is exact wat hij de komende maanden kan doen.

Laten we eerst eens terugkeren naar het moment waarop je bij STVV overnam. Wat gaf je toen het geloof dat je de boel nog kon rechttrekk­en?

Peter Maes: “Er heerste toen veel onzekerhei­d. Maar bij Lommel SK kreeg ik ook de opdracht om de degradatie af te wenden, die taak was moeilijker omdat ik daar spitsen miste in de kern. STVV speelde weliswaar onderaan maar er zat wel scorend vermogen in de ploeg.”

Het hangt toch niet alleen van scorende spitsen af?

“Nee, maar dat is wel een belangrijk onderdeel. Een ploeg die onderaan staat en niet kan scoren, is eraan voor de moeite. Dat was nu niet zo. Na een analyse van wat er allemaal was misgelopen, was ik overtuigd dat er meer uit dit team te halen was. Ik zag ook snel de pijnpunten in de selectie en er kwam een transferpe­riode aan waarin we kort op de bal speelden. En dan maakten we een fantastisc­he start. Die bracht voor de groep snel het geloof in de redding en in eigen kunnen.”

Het doel werd bereikt. Maar dat er grondig geschift moet worden in deze selectie, is intussen wel duidelijk geworden.

“Na elk seizoen moet er een bepaalde zuivering doorgevoer­d worden. In deze selectie zitten veel huurspeler­s en jongens die elders een doorstart moeten maken. Zij moeten vervangen worden door kwaliteit, door spelers die het vuur aan de schenen leggen van de basisspele­rs.”

Een deftige vervanger zoeken voor Suzuki wordt de grootste uitdaging.

“Iedereen heeft zijn aandeel gehad in het behoud. Yuma is met zijn 17 doelpunten voor ons heel bepalend geweest en zo’n speler is in principe niet haalbaar voor een club als STVV. Het is realistisc­her om daar uit te kijken naar spelers die nog progressie moeten maken. Voor veel clubs is het een moeilijk jaar geweest door het covid-gebeuren. Ook voor STVV. Maar om dan te voorzichti­g om te springen met het transferbu­dget is niet zonder risico. Je moet durven een doorstart maken en het coronaverh­aal buiten beschouwin­g laten. We weten ook niet hoe de competitie­formule eruit gaat zien volgend jaar. Hoeveel zakkers zullen er zijn?”

De oude krijgers in de ploeg maakten mee het verschil maar aan het eind van het seizoen waren ze wel aan het eind van hun Latijn. Is verjongen een doel?

“Ik kijk niet naar leeftijd als die geen meerwaarde heeft. Op korte termijn waren de transfers van Mboyo en Brüls noodzakeli­jk voor het behoud. Maar zij lopen hier volgend seizoen ook nog rond, net als andere ervaren pionnen als De Ridder en Teixeira. Het is aan hen om een goede start te maken.”

Is er al met het bestuur gesproken over wat erbij moet komen?

“Ik wil benadrukke­n dat de verstandho­uding met het bestuur heel correct is. We hebben oor voor elkaar. En ja, we hebben al een paar vergaderin­gen gehad. Daarin hebben we snel een beeld gevormd van de profielen die we nodig hebben en de spelers die zullen vertrekken. Maar het EK komt eraan, net als een paar grote jeugdtorno­oien. Uit ervaring weet ik dat de transferca­rrousel dan even stilvalt. Op korte termijn hoef je geen transfers te verwachten. Niet bij STVV, maar ook niet op een ander.”

Na de blamage in de derby zei je dat STVV maar een matige ploeg is als het weinig vechtlust toont.

“Maar dat is voor elke ploeg zo. Willen winnen, ervoor gaan, dat is de basis. En niet alleen om het behoud te forceren. Je moet spelers in je selectie hebben die verder willen kijken dan die ene doelstelli­ng en dan STVV. Spelers die altijd honger hebben.”

Hoe ziet de toekomst van de huurlingen eruit? Jongens als Lavalée en Pius toonden hun meerwaarde. Spelen zij ook volgend seizoen nog voor STVV?

“We willen Lavalée langer houden. Hij kan op verschille­nde posities uit de voeten en heeft de goede mentalitei­t. Ook Pius deed het goed. En Colidio zie ik ook nog groeien, al wordt het moeilijk om hem nog een derde seizoen hier te houden. Colidio is voor mij het bewijs dat je als talentvoll­e jongere eerst op fysiek vlak stappen moet zetten voor je basisspele­r kan worden in 1A.”

Met het doorschuiv­en van Jarne Steuckers maakte je een statement. Bestaat er een concrete doelstelli­ng over de doorstroom van eigen jeugd?

“Het is moeilijk daar iets op te plakken. Daarvoor heb ik te weinig van ze gezien. Ik weet wel dat er bij STVV ernstig wordt gewerkt met de jeugd. Ik hoop ook dat er kwaliteits­volle lichtingen aankomen en dan gaan we die zeker gebruiken. Ja, er is nog werk aan jongens als Steuckers en Van Dessel. Maar ze hebben wel de mentalitei­t van het te willen maken. Zulke gasten heb ik nodig.”

Als je kijkt naar de eerste generatie in de wachtrij, hoe hoog schat je die dan in? Jullie oefenden regelmatig tegen de beloften. Dat moet je toch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium