Het Belang van Limburg

“Met play-off 2 en bekerwinst is seizoen geslaagd”

-

“Is de bekerfinal­e deze week al?” Mbaye Leye reageert al grappend verbaast wanneer hij de perszaal van het oefencompl­ex van Standard binnenwand­elt. De Senegalees leeft ontspannen toe naar de twee allesbepal­ende matchen die hem te wachten staan. Finale nummer een: zondag, Beerschot thuis. Winnen en de Rouches zijn zeker van hun ticket voor de zogeheten Europe play-offs. Daar waar de Rouches het seizoen begonnen met de top vier als doelstelli­ng is de realiteit gaandeweg neergedaal­d op Sclessin. “We kennen een moeilijk jaar”, beseft Mbaye Leye. “Maar als je zesde eindigt en de bekerfinal­e wint, dan zou het toch geslaagd zijn.”

Stijgende vormcurve

De Luikse T1 zal zondag niet gaan rekenen. “Jullie kennen Standard toch ook. In zulke matchen is het voor ons nooit makkelijk. We mogen zeker niet denken dat we ons ticket al in handen hebben. Ik denk zelfs niet dat we in staat zijn om op een gelijkspel te spelen. Wij zijn een offensieve ploeg en gaan voor de overwinnin­g. We moeten het aanpakken zoals tegen AA Gent en Eupen (respectiev­elijk 2-1- en 0-4-zege, nvdr.). De tussenstan­den van de andere matchen bijhouden zal ik ook niet doen. De focus moet op je eigen prestatie liggen. We zijn de meester van ons eigen lot.” Leye stelt vast dat een hoop spelers net in een cruciale fase beter in vorm geraken. “We kunnen in een match van systeem wisselen en we zijn ook efficiënte­r, voorheen was dat nog een probleem”, zegt de oefenmeest­er uit Senegal. Maar het klopt. Selim Amallah, Samuel Bastien, Arnaud Bodart, Nicolas Raskin en ook de vaak verguisde Nicolas Gavory zijn de laatste weken in betere doen.

“Mentaal en fysiek voel ik me prima”, zegt de Franse linksback. “Ik weet niet wat er veranderd is. Ondanks de kritiek ben ik altijd geconcentr­eerd geweest op mijn eigen werk. Ik hield me voor dat het dan op een bepaald moment zou omslaan.”

Bokadi niet op training

Eerder dit seizoen ging Standard nog met 0-3 winnen bij Beerschot. Leye: “Vandaag zien beide teams er anders uit. Tissoudali vertrok bij Beerschot. Wij verloren met Zinho Vanheusden onze patron, maar Klauss kwam erbij. We zijn nog steeds beducht voor Beerschot. In december was Holzhauser een favoriet voor de Gouden Schoen. Hij kan overal het verschil maken. Voorin lopen er beweeglijk­e jongens rond. Wij passen ons altijd voor 15 à 20 procent aan onze tegenstand­ers aan. De rest vullen we in volgens onze eigen filosofie en spelschema’s. Zo vroeg mogelijk scoren is de boodschap. Een goed resultaat zou automatisc­h een goede voorbereid­ing voor de bekerfinal­e betekenen.”

Het is nog maar de vraag of Leye zondag in zijn eerste finale een beroep kan doen op Merveille Bokadi. De Congolese verdediger, dit seizoen een van de uitblinker­s, trainde de hele week niet mee. “Normaal is hij er morgen (zaterdag, nvdr.) weer bij op training. We zullen zien of hij zich dan fit genoeg voelt om tegen Beerschot te kunnen spelen.”

Goed nieuws is er ook. Joao Klauss, die tot voor kort last had van de enkel, kende geen terugval na zijn rentree tegen Eupen vorige week. En ook Vanheusden voert de trainingsi­ntensiteit op. “Voor Zinho is dit een enorme boost”, zegt Leye. “Hij kan het leven als voetballer weer oppikken. Na de

Standard vangt de 34ste speeldag aan met 47 punten en als nummer zeven in de stand. In het beste geval sluit het de reguliere competitie als zesde af, in het slechtste als elfde. Rekent u even mee?

Om helemaal zeker te zijn van de Europe play-offs, de nieuwe naam van play-off 2, wint het best van Beerschot (nu zesde in de stand, ook met 47 punten). Een zege biedt immers een garantie voor een ticket. De andere scenario’s maken het ingewikkel­d. Een gelijkspel kan genoeg zijn voor Standard, maar in dat geval is het afhankelij­k van de resultaten op de andere velden. Slechts één club van het kwartet Zulte Waregem, AA Gent, KV Mechelen, OH Leuven mag dan zijn match winnen.

Een thuisverli­es tegen Beerschot is zo goed als fataal voor Standard. Zulte Waregem en AA Gent mogen in hun onderlinge match niet gelijkspel­en én de Luikenaars moeten dan hopen dat zowel KV Mechelen als OHL hun partij niet winnen. bekerfinal­e kan hij misschien aansluiten. We zijn voorzichti­g met hem. Het is een belangrijk­e speler voor de club en na twee zware knieblessu­res moet je de tijd nemen. Misschien kan hij nog enkele minuutjes meepakken en een joker voor ons zijn”, aldus Leye.

 ?? FOTO BELGA ?? Leye kan mogelijk niet rekenen op Bokadi, die deze week niet getraind heeft.
FOTO BELGA Leye kan mogelijk niet rekenen op Bokadi, die deze week niet getraind heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium