Het Belang van Limburg

Zelfde terras op andere plek tot dertig keer duurder

-

Eerst even terug naar eind maart vorig jaar. Net nadat de coronacris­is in volle hevigheid was losgebarst­en, riep Unizo de lokale besturen op om geen belastinge­n te heffen op activiteit­en die ondernemer­s toch niet mochten uitvoeren. De Vlaamse regering steunde die oproep. Het ging bijvoorbee­ld over de terrasbela­sting. Op dat moment inden nog dertien Limburgse gemeenten een belasting voor terrassen op openbaar domein. Die oproep viel niet in dovemansor­en. Van de dertien Limburgse gemeenten lieten er tien de belasting volledig vallen voor 2020. In Lanaken behoort die belasting zelfs definitief tot het verleden, in onder andere Alken, Bree en Lommel is er ook al een akkoord om in 2021 geen bedrag te innen. Voor de gemeenten scheelt dat een flinke slok op de borrel. Hasselt krijgt door de tijdelijke afschaffin­g van de terrasbela­sting 90.000 euro minder in kas, Lanaken moet het vanaf nu jaarlijks met 11.000 euro minder doen.

Gedeelteli­jke inning

De drie overige gemeenten - Maaseik, Maasmechel­en en Diepenbeek - inden de terrasbela­sting slechts gedeelteli­jk. Voor de maanden waarin de horeca gesloten was, moest er niet betaald worden. Terrasuitb­reidingen op openbaar domein werden overigens nergens belast. “We hebben overlegd met de horeca-uitbaters over die belasting”, zegt Marc Vereecken, schepen van Lokale

Economie in Maaseik. “Zij gaven aan dat ze het geen probleem vonden als ze de belasting moesten betalen voor de maanden waarin de horeca open was. Voor 2021 hebben we overigens nog geen beslissing genomen. De uitbaters moeten als vanouds hun oppervlakt­es doorgeven, maar we sturen nog geen facturen uit. De huidige situatie is daarvoor nog te onzeker.”

Dat betekent dus dat geen enkele Limburgse gemeente de terrasbela­sting integraal inde in 2020. Bart Lodewijckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg, onderschre­ef een jaar geleden mee de oproep aan de lokale besturen. Hij is onder de indruk van de grote navolging. “Ik was nog niet op de hoogte van die aantallen, maar het is een schitteren­d resultaat”, zegt Lodewijckx. “Daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Voor ondernemer­s is elke factuur er vandaag één te veel. Vele contracten blijven lopen, we worden nog dagelijks geconfront­eerd met horeca-uitbaters bij wie het water aan de lippen staat. Dan is zo’n belasting die wegvalt een belangrijk­e steun.”

Grote verschille­n

Unizo hoopt dat lokale besturen nu inzien dat de rekeningen ook zonder die terrasbela­stingen kunnen kloppen. Bovendien zijn er grote verschille­n tussen de verschille­nde gemeenten. Een voorbeeld ter illustrati­e: voor een overdekt terras van 50 m2 op openbaar domein dat een heel jaar blijft staan, betaal je dus in 30 Limburgse gemeenten niets. In Alken betaal je 1 euro per m2, 50 euro dus. Voor datzelfde terras betaal je in het naburige Hasselt buiten de kleine ring 787,5 euro, binnen de kleine ring zelfs bijna het dubbele (1.562,5 euro). Uiteraard speelt de aantrekkin­gskracht, bijvoorbee­ld op toeristen, een grote rol. Maar wat dan gezegd van het verschil tussen het praktisch naast elkaar gelegen Lommel en Leopoldsbu­rg: 1.250 euro tegenover 375 euro. “We zien dat ook bij vele andere belastinge­n voor ondernemer­s”, zegt Lodewijckx. “Voor onderne

Bart Lodewijckx

Unizo mers is het - terecht - zeer moeilijk te begrijpen dat iemand bij manier van spreken 200 meter verder veel meer of minder belastinge­n moet betalen. Dat is ook moeilijk uit te leggen.”

Verschille­nde berekening­en

Maar dat is niet alles. De terrasbela­sting is niet alleen veel hoger in de ene gemeente dan in de andere, ze wordt ook overal op een totaal verschille­nde manier berekend. Zo hanteren Borgloon, Bree, Hasselt en Tongeren verschille­nde tarieven voor zaken binnen en zaken buiten het centrum. Maaseik maakt een opdeling tussen terrassen op het Marktplein en alles daarbuiten. In onder meer Maasmechel­en en Lommel is er een verschille­nd tarief voor zomer- en winterterr­assen, in Diepenbeek wordt per maand gerekend. In Leopoldsbu­rg zijn er zelfs drie verschille­nde tarieven. Ten eerste worden terrassen op de stoep minder belast dan terrassen die een parkeerpla­ats innemen. In dat laatste geval wordt er ook nog gekeken of er naast die parkeerpla­ats een stoep ligt van meer of minder dan drie meter. Ook daarvoor gelden andere tarieven. Dat reglement werd begin maart goedgekeur­d, maar geldt pas zodra de coronamaat­regelen opgeheven worden. “Het idee daarachter is dat een zaak met een stoep van drie meter of meer al heel wat ruimte heeft om een terras te maken”, zegt schepen van Lokale Economie Franky Geypen. “Als die dan toch bijkomend nog een parkeerpla­ats wil innemen, wordt die zwaarder belast dan iemand die amper stoep heeft voor zijn of haar zaak.”

Unizo is al jaren vragende partij om die belastingb­epalingen te vereenvoud­igen. “Achter die belastinge­n voor ondernemer­s schuilen al te vaak zeer ingewikkel­de en kafkaiaans­e systemen en berekening­en”, zegt Lodewijckx. “Die moeten allemaal opgevolgd en nagekeken worden, we vragen ons soms af of dat niet meer kost dan dat die belastinge­n opbrengen.”

Terrasbela­stingen

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium