Het Belang van Limburg

ANDRÉ DUMONT

De man die Limburg steenkool schenkt (1847-1920)

-

Strikt genomen is ingenieur en mijnbouwku­ndige André Dumont een Luikenaar, geen Limburger. Maar zijn erfenis en betekenis voor Limburg is zo immens dat hij wel in deze lijst moét. Dankzij zijn koppigheid zal hij na een eerste mislukte poging in Elen, die hem bijna failliet maakt, met bijeengesc­hraapt kapitaal van vrienden toch een tweede keer proberen. In As. Zijn Duitse boormeeste­r Raky zal hem op 2 augustus een legendaris­ch telegram sturen: “Kohle angebohrt. Glück auf!” Dumont, op dat moment met vakantie in Spa, reageert onverstoor­baar. “Toch geen slecht nieuws?”, vraagt zijn vrouw. Dumont: “Neen. Gewoon dat ze steenkool hebben gevonden in As.” Zij: ‘Wàt? Ben je niet blij?” Waarop hij laconiek antwoordt: ‘Ik wist dat we steenkool zouden vinden.”

Die vondst zal het dan nog agrarische Limburg in een klap katapulter­en naar het industriël­e tijdperk. Ook de Limburgers zullen mee veranderen. Ineens is er heel veel, maar vaak ongezond werk. Voor de ontginning van het zwarte goud halen de mijnen veel buitenland­se arbeidskra­chten naar Limburg. Als vele decennia later duidelijk wordt dat steenkoolo­ntginning niet langer rendabel is, zal

de zes resterende Limburgse mijnen een voor een sluiten. Het resterende geld van die regeringse­nveloppe dient nu nog om via LRM economisch Limburg blijvend te vernieuwen. Allemaal dankzij doorzetter Dumont.

Thyl Gheyselinc­k

 ?? FOTO RR ?? André Dumont.
FOTO RR André Dumont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium