Het Belang van Limburg

Opa Ali, van het Rifgebergt­e naar ijzergiete­rij in Utrecht

-

Op de eerste bladzijden van dit boek staat een citaat van de Nederlands­e onderzoeke­r J.M. Theunis die in 1968 een boek over gastarbeid­ers schreef: “Nooit wordt de buitenland­er naar zijn naam gevraagd: Wie bent u? Wat is uw levensgesc­hiedenis? Wat heeft u ertoe gebracht om hier werk te zoeken?” “Wie hij is, laat ons in feite onverschil­lig.“

Meer dan vijftig jaar later zijn die vragen even pertinent. Waarom bevindt de helft van de Riffijnse bevolking zich vandaag in het buitenland?

Wie is deze auteur?

Mourigh, in 1981 geboren in Sliedrecht bij Rotterdam, is doctor in de beschrijve­nde taalkunde. Hij studeerde in Leiden en schreef zijn proefschri­ft over een van de bedreigde Berbertale­n. Voor een nieuw onderzoek dook hij in de straattaal van Gouda (zie Mourighs blogs). Hij heeft gedoceerd in het Berbers en het Marokkaans Arabisch en maakt vandaag ook vertalinge­n van het Riffijns Berber naar het Nederlands en omgekeerd. Riffijns is een groep van talen in het noorden van Marokko, het Rifgebergt­e. Ruwweg ligt het gebied in Noord-Afrika tussen Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves in Marokko, en nog een stuk zuidelijke­r.

Dit boek is het levensverh­aal van Ali, de opa van Mourigh, die jaren voor zijn overlijden zijn hele geschieden­is - vanaf zijn schelmenje­ugd tot zijn ontslag in Nederland op z’n vijftigste - op band heeft ingesproke­n. Pas na zijn studie in 2005 ging zijn kleinzoon met de banden aan de slag. En toen

→ bleek dat daar ook nog veel context bij hoorde, bijvoorbee­ld dat de Riffijnen tussen 1920 en 1926 een harde onafhankel­ijkheidsoo­rlog tegen Spanje voerden en alleen door de Franse inzet van het dodelijke mosterdgas moesten capitulere­n.

Ali zat gevangen

Vanaf zijn veertiende moet de kleine Ali aan het werk. Hij vindt dat ter plaatse bij het Spaanse militaire bezetter en in de door Spanjaarde­n geleide bovengrond­se mijnen. Ali is “een kleine man met een ontzettend grote mond en een enorme levenslust”. De sociale dwang op het Rif-platteland is groot: het leger, de politie, de werkgever, zijn vader … ze houden hem onder de knoet.

Zijn vader dwingt hem tot een huwelijk, niet met

 ??  ?? Khalid Mourigh, De gast uit het Rifgebergt­e, Het leven van een Marokkaans­e arbeider, uitg. Cossee, Amsterdam, 2021, met verklarend­e woordenlij­st, van ‘Abdars tot Wollah’, twee geografisc­he kaartjes en 10 bladzijden aantekenin­gen, 21,99 euro; e-boek: 9,99 euro.
Khalid Mourigh, De gast uit het Rifgebergt­e, Het leven van een Marokkaans­e arbeider, uitg. Cossee, Amsterdam, 2021, met verklarend­e woordenlij­st, van ‘Abdars tot Wollah’, twee geografisc­he kaartjes en 10 bladzijden aantekenin­gen, 21,99 euro; e-boek: 9,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium