Het Belang van Limburg

“Ik zit nog zeker één kilo boven mijn Tour-gewicht”

-

Over zijn zege in Baskenland

“Na de ontgoochel­ing in ParijsNice deed het veel deugd om de eindzege te pakken. De media focusten op het feit dat ik tegen Pogacar won, maar voor mij is hij geen grotere rivaal dan de rest. Ik focus louter op mezelf. Dat is ook het enige wat ik zelf in de hand heb.”

Over zijn vormpeil

“Ik ben content over mijn huidige vorm. Er werd gezegd dat ik al op mijn topniveau zit, maar dan zou ik de komende maanden nauwelijks moeten trainen. Onwaar. Mijn focus ligt op de Tour en de Olympische Spelen. Pas in juli wil ik mijn allerhoogs­te niveau bereimet ken. Ik weeg nu 65 kilogram. Tegen de Tour-start wil ik graag nog één kilogram verliezen en tegelijk mijn huidige power behouden. Het gewicht is nu geen issue. Ik heb de luxe dat ik nu nog van het leven kan genieten zoals soms een biertje drinken.”

Over Amstel Gold Race

“Ik ben sinds donderdag in Maastricht. Vrijdag heb ik op het parcours gefietst. Mijn tweede kennismaki­ng met de Cauberg nadat ik die vorig jaar in de aanloop naar Luik-Bastenaken-Luik ook eens al stoemeling­s ben opgereden. Een mooie klim, maar niet te vergelijke­n met de hellingen van de Tour of Baskenland. Tijdens de verkenning reed ik de Cauberg op een 39 x 30 versnellin­g. Zeer klein, ik werd zelfs voorbij gestoken door enkele toeristen. Zondag zal ik een grotere versnellin­g nodig hebben om een rol van betekenis te spelen.”

“Het is een snel parcours. Ik had het liever zwaarder gehad. De hellingen mochten wat langer en steiler, al zal het na een zware koers voldoende lastig zijn. Ik ben blij eindelijk de grootste koers van Nederland te kunnen rijden met mijn Nederlands­e ploeg. Het wordt mijn tweede wedstrijd in Nederland na de ZLM Toer in 2017. Tot op heden heb ik in Nederland al vaker gefeest en bier gedronken - zoals tijdens onze jaarlijkse after season party - dan gekoerst.”

“We staan met een sterke ploeg aan de start. Het snelle parcours ligt Wout beter dan mij. Ik ben dan ook bereid mijn kansen op te offeren voor Wout, die een snelle sprint heeft als extra wapen. Wout zakt pas zaterdag af naar Maastricht, dus we hebben nog niet gesproken over de tactiek. Ideaal zou zijn dat Wout tot diep in de finale in de wachtkamer kan zitten en zo krachten kan sparen. Het is aan Jonas Vingegaard en mij om er voor te zorgen dat Wout niet op alles moet springen wat er beweegt voor de finale begint. “

Over Wout van Aert

“Na het WK in Imola kreeg ik kritiek vanuit België omdat ik Wout niet zou hebben geholpen om Ala

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium