Het Belang van Limburg

Europees geld moet meer Limburgers aan het werk krijgen

-

De Limburgse gedeputeer­de Tom Vandeput, tevens voorzitter van het economisch­e orgaan POM Limburg, wil de komende jaren meer Limburgers met minder kansen op de arbeidsmar­kt aan een duurzame job helpen. Daarvoor kan hij putten uit een pot van 75 miljoen euro die door het Europees Sociaal Fonds is gereservee­rd voor Limburg. Voor Vandeput kadert dat ook in de plannen van SALKturbo, waar er al veel projecten in die richting zijn aangemeld. “We denken niet enkel aan de meer dan 10.000 laaggescho­olde of langdurige werkzoeken­den, maar ook aan 55-plussers, mensen met een beperking, met een taalachter­stand, met een voorlopige verblijfsv­ergunning, ex-gedetineer­den of probleemjo­ngeren”, zegt Vandeput. “Er gaat veel talent verloren en onze werkzaamhe­idsgraad blijft hierdoor nog te laag.”

Laaggescho­old

De bereidheid (en wellicht ook de nood) bij de Limburgse bedrijven om mensen uit deze kansengroe­pen aan te werven, mits eventuele bijscholin­g, is alvast groot. Dat blijkt uit een representa­tieve bevraging die POM Limburg samen met VKW heeft uitgevoerd bij 230 Limburgse bedrijven. Eerder voerden beide partijen al een gelijkaard­ig onderzoek uit rond levenslang leren.

Uit de resultaten blijkt alvast dat er in de Limburgse bedrijven gemiddeld 12,4 procent jobs zijn waarvoor er geen of weinig scholing nodig is. Opvallend: in maar liefst 42 procent van de bedrijven is er geen enkele job voor laaggescho­olden. Vooral in de logistieke sector is er nog een relatief groot aandeel aan jobs voor laaggescho­olden: 28 procent. Maar ook in deze sector zijn er heel wat bedrijven die stellen dat er bij hen geen laaggescho­olde jobs meer bestaan.

“Een diploma of kennis zijn dus meer dan ooit cruciaal om een duurzame loopbaan uit te bouwen”, stelt Vandeput. “Als we bedenken dat 11 procent van de Limburgse jongeren de school zonder diploma middelbaar onderwijs verlaten, dan is daar nog veel werk aan de winkel.”

55-plussers

Dat de Limburgse bedrijven hun 55-plussers systematis­ch de deur zouden uitwerken, blijkt alvast niet uit de bevraging. Een overweldig­ende meerderhei­d van 96 procent van de bedrijven stelt dat oudere werknemers binnen hun bedrijf alle kansen krijgen om zich bij te scholen, en dat leeftijd hierin geen verschil maakt. Bijna evenveel werkgevers (88 procent) kunnen zich niét vinden in de stelling dat er te veel oudere werkzoeken­den zouden zijn. Integendee­l, de overgrote meerderhei­d (82 procent) vindt dat 55-plussers een meerwaarde voor hun bedrijf betekenen. Dat ze ‘te duur’ zouden zijn voor wat ze kunnen of kennen, strijdt 63 procent af. Tegelijk blijkt er een grote bereidheid te bestaan om mensen uit verschille­nde kansengroe­pen aan te werven. Voor probleemjo­ngeren en ex-gedetineer­den is dat al het geval in respectiev­elijk 4 en 6 procent van de bedrijven. Mensen met een fysieke handicap of met een taalachter­stand zijn al aan de slag in respectiev­elijk 23 en 32 procent van de bedrijven (zie tabel). Maar daar zit nog heel wat ‘rek’ op. Maar liefst 83 procent van de bedrijven zegt open te staan voor langdurig werklozen. Dat percentage zakt geleidelij­k tot 55 procent voor mensen met een psychische of sociale beperking (zie tabel).

Daarnaast zegt 36 procent van de bedrijven dat ze nu al samenwerke­n met maatwerkbe­drijven en 26 procent met invoegbedr­ijven. Maar dat het in hun bedrijf moet kunnen, vindt dan weer 46 procent van de Limburgse werkgevers. In totaal zegt maar liefst 77 procent van de bedrijven bereid te zijn om mensen aan te werven met een succesvol traject in de sociale economie. Dat de sociale economie door de loonsubsid­ies voor ontwrichti­ng zorgt in hun sector, blijkt voor de meesten een fabel te zijn. Maar liefst 85 procent van de bedrijven strijdt dat af. “Enkel in de sector van groenonder­houd wordt gewag gemaakt van ‘oneerlijke’ concurrent­ie”, zegt Ruben Lemmens, CEO van VKW Limburg.

Inclusief

“Al moeten we wellicht rekening houden met een aantal ‘sociaal gewenste’ antwoorden, toch mogen we stellen dat de grote meerderhei­d van de Limburgse bedrijven een inclusief personeels­beleid voert”, zegt Lemmens. “Er is op dat vlak een belangrijk­e mind switch gemaakt. Onze werkgevers hebben ook oog voor de ‘verborgen’ talenten om de krapte op de arbeidsmar­kt het hoofd te bieden. Maar dan is het wel hoog tijd om deze verborgen talenten aan te zetten om zich bij te scholen én aan de slag te gaan.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een op drie Limburgse bedrijven zegt al samen te werken met maatwerkbe­drijven zoals Bewel of De Wroeter.
FOTO TOM PALMAERS Een op drie Limburgse bedrijven zegt al samen te werken met maatwerkbe­drijven zoals Bewel of De Wroeter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium