Het Belang van Limburg

Mobilhome huren of kopen: waar je op moet letten

-

Welke soorten mobilhomes bestaan er?

Motor- of mobilhomes kan je grosso modo onderverde­len in vier categorieë­n. “De meest eenvoudige is de camperbus. Die heeft veel weg van een omgebouwde bestelwage­n”, klinkt het bij pechverhel­pingsdiens­t Touring. “De camperbus is een stuk compacter dan zijn broertjes, maar is net groot genoeg voor twee en hij kan ook als dagelijks vervoer gebruikt worden.” Nadeel is dan weer de beperkte ruimte om spullen op te bergen. Daarna komt de alkoof-camper, die je gemakkelij­k kan herkennen door de grote ruimte boven de bestuurder­scabine. “In die verhoging wordt het tweepersoo­nsbed ondergebra­cht”, zegt Touring. “Dit model lijkt al meer op een camper en is geschikt voor een kleine familie.” De half- of semi-integraal mag dan wel op de alkoof lijken, toch is er een opvallend verschil. “In theorie bevindt er zich hier geen bed boven de bestuurder­scabine. En in tegenstell­ing tot de alkoof is er wel een beperkte overgang tussen de cabine en de woonruimte.” Omdat er zich geen slaapruimt­e boven de bestuurder­scabine bevindt, is de motorhome doorgaans lager dan een alkoof en is ook de luchtweers­tand kleiner.

Als laatste heb je de integraal, zoals de naam het zegt: zonder aparte cabine. “Alle faciliteit­en van de motorhome, inclusief de besturing, vormen één geheel. Hierdoor wordt de beschikbar­e ruimte optimaal benut en dat betaal je natuurlijk ook.”

Waar hou je het best rekening mee?

Minstens even belangrijk als het type mobilhome is het sanitair aan boord. Het meest voorkomend­e systeem is een cassetteto­ilet, waarbij alles wordt opgevangen in een soort cassette met een chemisch goedje onder het toilet. Het water om door te spoelen, komt uit je voorraadta­nk of eigen spoelwater­tank en dat is heel wat minder krachtig dan het water dat thuis in je toilet stroomt. “Doorgaans moet je de cassette al na amper twee dagen bij gebruik door twee personen ledigen”, zegt Touring. “Een tank is tot vijf keer groter en gaat dus langer mee, maar het ledigen is omslachtig­er.”

Ook belangrijk: het bed. “Als het mogelijk is, slaap eens een nachtje in het bed in de camper”, zegt Touring. “Het mag leuk lijken, maar in de praktijk kan zo’n bed echt wel tegenvalle­n, zeker voor mensen met claustrofo­bie.” Controleer ook of het comfortabe­l genoeg is voor twee personen.

Kan ik het best huren of meteen kopen?

Ren vooral niet te snel naar de verdeler om een mobilhome te kopen. “Het is belangrijk om praktijker­varing op te doen”, zegt Touring. “Huur er eerst eentje en maak er een reis mee, voor motorhomes van maximaal 3,5 ton volstaat een gewoon rijbewijs B. Of ga mee op vakantie met vrienden die er wel al één gekocht hebben. Vraag desnoods om hem een paar dagen te lenen zodat je zelf kan ondervinde­n wat de voor- en nadelen zijn van het reizen.” Ga je er slechts twee keer per jaar mee op vakantie of uitstap, dan is huren beter dan kopen.

Of je nu huurt of koopt, kies de mobilhome altijd op basis van je gezinssitu­atie. “Voor elke situatie is er wel een type voertuig”, zegt Touring. “Maar koop niet de grootste camper die je kan vinden. Een extra bed klinkt fijn, maar in de praktijk wordt het al snel verloren ruimte.”

Hoeveel kost het?

Er zijn tientallen firma’s die mobilhomes verhuren, al dan niet voor een korte periode. Voor een camperbus met vier slaapplaat­sen betaal je in de zomermaand­en tussen de 700 à 900 euro per week, exclusief schoonmaak­kosten, brandstof en eventuele kilometerv­ergoedinge­n. Net zoals bij een huurauto is een basisverze­kering inbegrepen, maar heb je de optie om tegen een meerprijs een bijkomende verzekerin­g te nemen. De prijs voor een integraal ligt al hoger, tussen de 1.000 en 1.200 euro. Voor luxueuzere modellen moet je soms zelfs 1.500 euro betalen voor een week.

Wil je na veel wikken en wegen liever een camper kopen, dan moet je rekening houden met heel andere prijzen, die door de uitvoering en graad van comfort nog eens sterk uit elkaar lopen. Voor een integraal met vier slaapplaat­sen, douche en toilet variëren de prijzen tussen de 75.000 en 85.000 euro. Voor de meest luxueuze versies, die zwaarder kunnen zijn dan 3.500 kilo, heb je niet alleen een rijbewijs C nodig maar ook nog eens 100.000 à 125.000 euro extra. Op de tweedehand­smarkt kan je wel goedkopere mobilhomes op de kop tikken.

Naast de verzekerin­g, aankoop of huur moet je ook rekening houden met de kosten van kampeerpla­atsen en voorzienin­gen, tolwegen, eventuele toebehoren en een parkeergar­age.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium