Het Belang van Limburg

Diepenbeke­naar (45) na zes maanden ziekenhuis weer thuis

Hij lag liefst 109 dagen op intensieve zorgen.

-

CORONA

Bijna dag op dag zes maanden geleden bracht echtgenote Anja Plessers (44) Serge naar het ziekenhuis. “Na twee dagen belandde ik op intensieve, nog twee dagen later brachten ze me in coma en werd ik geïntubeer­d. Ik heb er tien weken lang aan de hartlongma­chine gelegen. Maar eerlijk, dat heb ik alleen van horen zeggen. In mijn hoofd is dat één groot zwart gat.”

Voor Anja was het een helse periode: “We moesten ons voorbereid­en op het ergste, werd gezegd. 0,0 procent overleving­skansen gaven ze Serge. Veel is dat niet… We vreesden echt het ergste, zijn begrafenis was zelfs al geregeld. Maar Serge is blijven vechten. En hij heeft iedereen verbaasd. Gelukkig.”

100 kilo

“In januari ben ik wakker geworden met benen die elk 100 kilo leken te wegen”, vertelt de leraar in het volwassene­nonderwijs in Hasselt. “Mijn benen of armen bewegen, niks ging nog. Dan heb je wel serieus schrik. Ik moest alles opnieuw leren. Na 109 dagen op de intensieve afdeling mocht ik op 8 februari naar een gewone kamer. Een week later begon de echte revalidati­e in Herk-de-Stad. Slikken, stappen, sterker worden... alles begon vanaf nul. Negen weken heb ik dingen opnieuw geleerd, en flink afgezien. Nu mis ik vooral nog uithouding, daar werk ik verder aan. Twee keer per week in Herk, de rest van de week bij de kinesist hier in het dorp. Maar wat ben ik blij dat ik weer thuis ben, bij mijn vrouw en zoon Yannick (18). Zij hebben evenveel afgezien, misschien zelfs nog meer afgezien dan ik.”

Prins

De thuiskomst vrijdag in de Diepenbeek­se Nanofstraa­t deed Serge zichtbaar deugd. Serge is lid van de Diepenbeek­se carnavalsg­roep De Alverkes. Zij waren present met ballonnen en rozen, net als heel wat buren en stamgasten van Den Alver op het Marktplein. “Overweldig­end”, geniet Serge. “Toen Anja me kwam oppikken in Herk, verwachtte ik wel dat er een paar mensen zouden staan, maar niet deze hele bende. Hoe goed dit doet? De beste behandelin­g kan hier niet tegenop.” Serge zou normaal afgelopen jaar prins van De Alverkes zijn geweest. “Tot corona de hele carnavalsw­ereld, inclusief onze prins, omverblies”, vertelt Noël Vangeneugd­en. “Maar uitstel is geen afstel. Als Serge er klaar voor is, wordt hij volgend jaar onze prins. Afstel is zeker geen uitstel.”

Vaccineren

“Ik kijk er ook naar uit om opnieuw in Diepenbeek te kunnen gaan wandelen. Een terrasjes doen met mijn schoonvade­r Harry. We moeten zijn 73ste verjaardag nog vieren, die heb ik compleet gemist”,

lacht Serge. “Ik kijk echt uit naar die terrasreva­lidatie.”

Is Serge intussen ook al gevaccinee­rd? “Mijn eerste kans ging voorbij omdat ik in het revalidati­ecentrum lag. De tweede poging zou er één met Astra Zenica zijn. Maar toen het moest gebeuren, was ik er te jong voor. Nu ligt de derde poging vast. Geduld, ik ken er intussen alles van. Maar ik ben blij dat ik eindelijk kan passeren in het vaccinatie­centrum, ik raad het ook iedereen aan. Niet twijfelen, want dit is de enige manier om uit de coronacris­is te geraken. Een andere weg is er echt niet. Ik kan het weten.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Serge met echtgenote Anja en zoon Yannick. “Zij hebben misschien nog wel meer afgezien dan ik.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Serge met echtgenote Anja en zoon Yannick. “Zij hebben misschien nog wel meer afgezien dan ik.”
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Met ballonnen en witte rozen werd Serge verwelkomd aan zijn woning in Diepenbeek.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Met ballonnen en witte rozen werd Serge verwelkomd aan zijn woning in Diepenbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium