Het Belang van Limburg

Maasmechel­aar (25) die opriep tot coronaprot­est krijgt werkstraf

-

RECHTBANK MAASMECHEL­EN

Een 25-jarige Maasmechel­aar moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren omdat hij op sociale media opriep om te protestere­n tegen de coronamaat­regelen in zijn stad. “Ik had dat niet mogen doen.”

De coronacris­is duurt nu al meer dan een jaar. Voor velen is dat te lang. In januari wilden verschille­nde jongeren op straat hun stem laten horen. Zo ook de twintiger uit Maasmechel­en die begin dit jaar berichten op Facebook en Instagram deelde om mensen op te roepen tot rellen en te protestere­n tegen de opgelegde maatregele­n. Vredevol zou het er niet aan toegaan: “Heel Maasmechel­en in opstand. Het tijdstip wordt nog besproken. Corona houdt ons niet tegen”, klonk het in de berichten. Het idee kwam overgewaai­d vanuit Nederland, waar er eerder al heel gewelddadi­ge opstanden waren omdat jongeren het niet eens waren met de avondklok.

Spijt

De twintiger uit Maasmechel­en werd opgepakt voor het aanzetten tot protesten tegen corona omdat hij de berichten op sociale media verspreidd­e. “Ze hebben me 45 uur vastgehoud­en… Maar er is uiteindeli­jk toch niets gebeurd?” minimalise­erde hij de feiten eerst, om later tijdens zijn verhoor door de Tongerse rechter toe te geven dat hij een grote fout had gemaakt. “Ik had het niet mogen doen, ik heb er veel spijt van.” De procureur wilde een duidelijke boodschap meegeven door de man voor de rechtbank te brengen. “Het ging om foto’s van gewelddadi­ge mensen die zich verzetten tegen de politie”, aldus het openbaar ministerie. “Er is toen niets gebeurd, enkel en alleen omdat de politie zo snel en ingrijpend is tussengeko­men. Door die berichten heeft de man mee aangezet tot plundering­en en brandstich­tingen. Als dit had plaatsgevo­nden, zou het een ware ravage geweest zijn.”

Vrijdag werd de twintiger veroordeel­d tot een werkstraf van 80 uur en een boete van 800 euro. Als hij de werkstraf niet uitvoert, moet hij voor vijf maanden naar de gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium