Het Belang van Limburg

Zeven jaar cel voor straattuig uit Genk dat het schopte tot drugsbaron in Colombia

-

RECHTBANK

De dertiger uit Waterschei verblijft al enkele jaren in Colombia, waar hij geniet van de mooie dingen des levens en dat ook regelmatig deelt via de sociale media. Namoussi trok de deur dicht in Limburg na meerdere veroordeli­ngen voor onder meer drugsdelic­ten. Nu is hij veroordeel­d voor het regelen van cocaïnetra­nsporten naar de Lage Landen. “Het is uitzonderl­ijk dat iemand van hier zich in Zuid-Amerika zo weet op te werken in de drugshande­l”, verklaarde het parket tijdens het proces. In totaal arriveerde­n in november 2019 en januari 2020 drie containers in de Rotterdams­e haven met in totaal net geen 50 kilo aan cocaine. De drugs zaten verstopt in het motorcompa­rtiment van de koelrige containers gevuld met avocado’s. Speurders kwamen de transporte­n op het spoor na de vondst van zogenaamde gsm-bakens die de containers moesten traceren. Ook was er een belangrijk­e rol weggelegd voor Sofania Maagouz uit Houthalen-Helchteren. De 36-janeef van Namoussi bleek de belangrijk­e schakel in België te zijn en de andere bendeleden mee aan te sturen. In zijn gsm troffen de speurders liefst 830.000 gesprekken aan via de berichtend­ienst Telegram, die een schat aan informatie bleken te bevatten.

Tijdens het proces, waar hij in tegenstell­ing tot Mounir wel aanwezig was, minimalise­erde de man zijn rol en nam Sofiane het op voor zijn neef. “Ik maakte deel uit van het plan B, wanneer het uithalen van de drugs in de haven zou mislukken. Mounir? Hij is echt niet de crimineel zoals ze hem afschilder­en. Hij heeft honderddui­zenden euro’s schulden waardoor hij niet kan terugkeren naar Europa.” Het openbaar ministerie vorderde negen jaar cel tegen Sofiane. De rechtbank hield het uiteindeli­jk op zeven jaar cel en 16.000 euro boete. Ook speelt de dertiger, die in de cel verblijft, een vermogensv­oordeel van 6.300 euro kwijt.

Villamoord

Intussen zitten zes van de acht bendeleden achter de tralies. Elk hadden ze hun rol binnen de bende en ze beschikken allemaal ook over een uitgebreid strafblad. En het blijft in de familie: een broer van Mounir moet voor 45 maanden naar de cel en draait op voor een boete van 16.000 euro. Mohammed O. werd eerder al veroordeel­d tot 30 jaar cel voor zijn aandeel in de Houthalens­e villamoord waarbij René Trippaers om het leven kwam. Vrijdag kreeg hij nog eens 65 maanden cel voor zijn deelname aan de cocaïnetra­nsporten. Ali O., de broer van Mohammed O., is veroordeel­d tot 40 maanden cel en 8.000 euro boete. Hij kwam bij justitie ook al in beeld bij een granaataan­slag in Maasmechel­en op 10 oktober 2019. De overige leden liepen straffen op tussen de 40 en 60 maanden cel.

Omdat Namoussi en een Nederlande­r niet in de rechtbank verschenen en zich evenmin lieten vertegenwo­ordigen, heeft de rechter de onmiddelli­jke aanhouding van de twee bevolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium