Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Jos Thomassen

Capstone bouwt op de Willemskaa­i 393 appartemen­ten met één, twee en drie slaapkamer­s, maar ook penthouses. Dat gebeurt in vies fases. De eerste appartemen­ten, met zicht op het water en zicht op het park, worden volgend jaar gebouwd, het gaat om respectiev­elijk 67 en 54 appartemen­ten. De instapprij­zen variëren van 152.000 tot 192.000 euro. In fase twee krijgen de dokken een nieuw leven. De verloederd­e kades aan de oude scheepswer­f worden vanaf 2028 een nieuwe aantrekkin­gspool met een jachthaven, omgeven door een dorpskern en kwalitatie­ve kleinschal­ige speciaalza­ken. “Uitschiete­r wordt de horecazaak aan het water met uitzicht op de vaart”, weet Patti Verdoodt van Willemskaa­i.

Vrees

Voka, M2 en Handelscen­trum Eisden eisen inspraak bij die commerciël­e ontwikkeli­ng. Zij zijn bang dat het nieuwe project met 3.000 vierkante meter kleinschal­ige winkels een deel van hun cliënteel inpikt. Er wordt gevreesd dat een grote supermarkt richting Willemskaa­i trekt.

Patti Verdoodt nuanceert de verzuchtin­gen. “Willemskaa­i wordt in eerste instantie een woonprojec­t. De bedoeling is om een gezellige dorpskern te ontwikkele­n waar de bewoners terechtkun­nen. De concrete invulling van de commerciël­e ruimte is nog niet bepaald en is pas voorzien in 2024. Wij staan open om de lokale actoren te betrekken bij de invulling van de commerciël­e zone.”

Voetganger­s

Het gemeentebe­stuur is er samen met de ontwikkela­ars nog niet uit hoe de zachte weggebruik­er zijn weg moet vinden naar en van de site. “Er loopt vanaf het kanaal een fietsweg door de wijk met aansluitin­g op de nieuwe fietsbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt”, aldus Verdoodt. “Voor de voetganger­s geldt voorlopig hetzelfde. Er wordt gekeken of er een oversteekp­laats kan komen op de Ontsluitin­gsweg”, aldus architect Jeroen Maesen.

“Dat is pas voor 2024. We bekijken alle mogelijkhe­den. We moeten ook nog rekening houden met het tramtracé, maar we komen er wel uit”, belooft schepen Stefan Thorez (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium