Het Belang van Limburg

Honderddui­zenden Noord-Limburgse bijen bestuiven Haspengouw­se fruitbomen

“Een win-winsituati­e, en van groot belang voor de fruitteler­s én de imkers”,

-

VERHUIZING

Op een vroege, frisse ochtend, met een ploegende boer op de achtergron­d en de opkomende zon in de rug, maken imkers Leo Boonen en Gert Bonhomme een tiental bijenkaste­n klaar voor transport. “Door goede contacten en resultaten van de voorbije tien jaar, worden onze bijen veel gevraagd door de Zuid-Limburgse fruitteler­s. De bijen uit onze kasten zwermen de komende vijf weken uit in hét luilekkerl­and voor bijen: Haspengouw”, zegt Leo Boonen.

Leo transporte­erde al twintig bijenkaste­n naar fruitgaard­en in Borgloon, Donk en in de omgeving van Sint-Truiden. “Vooral in appel- en kersenboom­gaarden levert een bloeiende fruitbloes­em volop voedsel voor onze bijen. En wij worden gecompense­erd door de opbrengst van heerlijke honing, en natuurlijk met enkele kistjes vers fruit.”

Win-win

Fruitteler­s zijn voor een goede oogst afhankelij­k van deze bezige bestuivers. Onder meer Karel Vaes van Hellingenf­ort maakt dankbaar gebruik van Leo’s bijen. “Karel runt zo’n 65 hectare boomgaarde­n met appels, peren en kersen. Dit is een win-winsituati­e en van groot belang voor fruitteler­s én imkers”, aldus Leo.

Dat zegt ook fruitteler Karel Vaes: “Externe bestuiving is niet nieuw, de Egyptenare­n deden het al 4.000 jaar geleden. Zo zijn er niet heel het jaar door planten om te bestuiven. De heide in NoordLimbu­rg bloeit bijvoorbee­ld later op het jaar dan onze fruitbomen. De gedomestic­eerde bijen kunnen dus overal ingezet worden. Daarin hebben imker en teler elkaar gevonden. Onze jongere imkers spelen daar gepast op in met het uitwissele­n van de bijenkaste­n.”

Koude nachten

Per bijenkast tel je nu 20.000 bijen. “Dat aantal kan groeien tot 80.000, afhankelij­k van waar ze voor worden ingezet en het tijdstip van het jaar. Met vier bijenkaste­n per hectare bestuiven onze bijen de komende maand de ZuidLimbur­gse bloesems. Mogelijk vertragen de koude nachten de bloei en kan de bestuiving­stijd dit jaar iets langer duren”, verwacht Leo Boonen. Na de bestuiving­speriode keren de bijenkaste­n terug naar Bocholt en Bree. Voor het prepareren en transporte­ren van de bijenkaste­n krijgt Leo hulp van een imker in opleiding, Geert Bonhomme. “Geert is een beginnend imker en kan na deze bestuiving­speriode rekenen op zijn eerste eigen bijenvolk. Dan kan hij definitief aan de slag en verzekert hij mee de toekomst van de bijen en de imkers”, aldus Leo.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De bijenkaste­n van Leo Boonen (links) verhuizen voor ruim een maand van De Muizendijk, op de grens van Bree met Wijshagen, naar Zuid-Limburg.
FOTO ROGER DREESEN De bijenkaste­n van Leo Boonen (links) verhuizen voor ruim een maand van De Muizendijk, op de grens van Bree met Wijshagen, naar Zuid-Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium